OTVOREN INTERLIBER Tomašević izdvojio projekt koji će grad posebno podupirati i poručio: Knjiga je bila utjeha mnogima

Foto: Pixsell

U epidemiološki strogo kontroliranim uvjetima, uz poruke o važnosti i ulozi knjige u održavanju doticaja s normalnošću u izvanrednim pandemijskim okolnostima, u utorak je na Zagrebačkom velesajmu svečano otvoren međunarodni sajam knjiga 43. Interliber.

 

U godini koja je proglašena Godinom čitanja, sajam je otvorenim proglasio potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

09.11.2021., Zagreb – Otvoren je sajam knjiga Interliber

Podsjetio je na simboličku važnost knjige u suvremenom društvu, što je, kako je rekao, osobito došlo do izražaja u protekloj godini u kojoj je čitav svijet pogodila pandemija, koja nas je zatvorila u sigurnost naših domova, gurnula u socijalnu izolaciju i stvorila socijalnu distancu.

Ja čitam!

“Vjerujem da je u takvim uvjetima za brojne građane upravo knjiga bila sredstvo s kojim se održavao doticaj s normalnošću u svijetu takozvanog ‘novog normalnog'”, rekao je Milošević. Upravo zahvaljujući nakladnicima, ljudima iz struke, i u pandemijskim smo uvjetima imali priliku na razne načine osjetiti zadovoljstvo kupnje knjige, istaknuo je.

“Drago mi je da smo i u ova izazovna vremena našli način kako da se Interliber ove godine ipak održi i da i dalje bude mjesto susreta s knjigama i knjigom, koja je u ova teška i izazovna vremena bila utjeha mnogima, i kao mjesto inspiracije i kao mjesto nade”, kazao je Tomašević.

Istaknuo je kako vjeruje u postupan povratak brojkama posjećenosti od prije pandemije, kada je Interliber obilazilo po 100 tisuća ljudi, te izrazio nadu da će sajam i ove godine dati svoj tradicionalni doprinos statistikama kad je riječ o čitanosti i kupovini knjiga.

Najavio je da će Grad Zagreb nastaviti podupirati kulturne projekte vezane uz knjigu, od kojih je posebno izdvojio projekt “Ja čitam”, usmjeren na mlade.

Nakon dvije godine stanke

Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić kazala je kako joj je drago što, nakon dvije godine stanke, može pozdraviti izlagače i posjetitelje u živoj atmosferi carstva knjiga 43. Interlibera, nacionalnog nakladničkog i knjižnog kulturnog samita koji, kako je napomenula, odavno nadilazi granice Zagrebačkog velesajma i uživa status nacionalne platforme za poticanje i promicanje čitanja i znanja.

09.11.2021., Zagreb – Otvoren je sajam knjiga Interliber

“Ovaj 43. Interliber po mnogočemu je poseban. Trebalo je dvije godine da ga otvorimo i sada doista možemo kazati da je danas za nas praznik, praznik za druženje s knjigom, za druženje s posjetiteljima, za međusobni pozdrav podrške kolegama i za osmjeh u živo”, kazala je Tomčić.

09.11.2021., Zagreb – Otvoren je sajam knjiga Interliber

Epidemiološke mjere

Interliber se održava do 14. studenoga. Ulaz na sajam besplatan je i moguć na blagajnama na Južnom ulazu ZV-a i to isključivo uz predočenje važeće covid potvrde – potvrde o cijepljenju, o preboljenju unutar šest mjeseci ili važećeg negativnog testa (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati). Na punktu ispred glavnog ulaza u vremenu održavanja Interlibera moguće je brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kuna. Posjetitelji dobivaju jednokratnu narukvicu te ulaznicu za sajam s kojom prolaze kroz mehaničke barijere i ulaze u prostor sajma.

09.11.2021., Zagreb – Otvoren je sajam knjiga Interliber

Ispred svakog paviljona (5, 6 i 7a) postavljeni su zasloni s prikazom broja osoba u paviljonu te se ulazak privremeno obustavlja prijeđe li broj dopuštenu granicu. Postavljeni su i uređaji za beskontaktno mjerenje temperature, a nošenje maski je obavezno.

Komentari