Otvaraju se čitaonice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu!

U sklopu postupne normalizacije rada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i sukladno daljnjim popuštanjima mjera suzbijanja epidemije bolesti COVID-19, od 25. svibnja 2020. godine u Knjižnici će biti omogućen rad u čitaonicama, prema sustavu rada temeljnom na specifičnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Moći će se koristiti čitaonice na 1., 3. i 4. katu te čitaonice u Zbirkama građe posebne vrste, dok će korisnički prostori na nultoj razini do daljnjeg ostati zatvoreni. Budući da u skladu s protupandemijskim mjerama ulazak u Knjižnicu nije dopušten osobama čija je tjelesna temperatura 37,2 °C i više, korisnicima će prije ulaska u Knjižnicu primjenom beskontatnog toplomjera biti mjerena tjelesna temperatura, a radi moguće potrebe za naknadnim utvrđivanjem kontakata i ostalih podataka u okolnostima epidemije, Knjižnica će voditi posebnu evidenciju o svim korisnicima koji će koristiti usluge rada u čitaonicama bilježenjem njihovih imena i prezimena, brojeva članskih iskaznica, brojeva telefona i vremena boravka u čitaonicama. Kako bi se osiguralo držanje potrebnog razmaka te izbjeglo dolaženje u rizičan kontakt, u prostoru Knjižnice istodobno će moći boraviti najviše 200 korisnika, a popunjenost mjesta u čitaonicama moći će se pratiti preko posebne aplikacije te provjeriti upućivanjem upita Informacijskom centru NSK ili telefonskog poziva na broj 01/6164-002. U čitaonicama će se moći raditi isključivo za stolovima na kojima će biti istaknuta oznaka Mjesto za rad. Korisnicima će prilikom prijave za rad u čitaonici biti dodijeljeno jedno od označenih mjesta te će za rad trebati koristiti isključivo mjesto koje im je dodijeljeno.

Usluga noćnog rada do daljnjeg neće biti dostupna, a prostor Knjižnice radi dezinfekcije svakodnevno će se zatvarati u razdoblju od 13.30 do 14.30. Također, ograničenim otvaranjem čitaonica ukida se Usluga brzog povrata građe (tzv. drive-in povrat). Caffe bar NSK na 5. katu Knjižnice otvoren je za korisnike, a uskoro se očekuje i otvaranje Restorana.

Korisnici će se trebati pridržavati uputa nadležnih tijela vezanih uz pojačanu higijenu ruku, za koju svrhu će na ulazu i u ostalim dijelovima svih korisničkih prostora biti postavljeni spremnici sa sredstvom za dezinfekciju. Prema istim uputama, dizalo će moći koristiti najviše dvije osobe istodobno.

Knjižnica poziva sve svoje korisnike da prate obavijesti na Portalu NSK i profilima Knjižnice na društvenim mrežama o daljnjim izmjenama u radu i uslugama Knjižnice vezanim uz epidemiju bolesti COVID-19.


Komentari