OTPUŠTENI SVI RADNICI: Tvornica olovaka Zagreb u stečaju

www.toz-penkala.hr

Nakon punih 78 godina, Tvornica olovaka Zagreb (TOZ) Penkala otpušta sve svoje radnike, piše Jutarnji list.

Neki od njih pokupit će svoje stvari i zadnji put proći kroz hodnik tvornice: pogledati pomalo tužni tvornički dućan, mahnuti portiru i izaći iz kruga Penkale. Bit će to za njih kraj jednog razdoblja, no za tvornicu možda još ima nade.

Radnike otpuštaju jer im to nalaže zakon, prema kojem mjesec dana nakon proglašenja stečaja mora otkazati sve ugovore o radu. No, situacija u slučaju nekad slavnog TOZ-a zasad ipak nije tako crna: dio radnika isti će dan dobiti nove ugovore i nastaviti s proizvodnjom do sredine rujna. Narudžbe će se odraditi, a uprava se nada da bi ih moglo biti još. Sigurno je da će još ova generacija prvašića pisati zelenim TOZ-ovim olovkama: upitno je hoće li isto doživjeti mališani koji će iduće godine krenuti u osnovne škole.

Ipak, nije sve crno, tvrdi bivši direktor Tihomir Lalić, koji sa stečajnim upraviteljem u narednih mjesec dana planira napraviti detaljnu analizu situacije. Plan je, kaže, vidjeti koji pogoni i dalje mogu nastaviti s proizvodnjom, pozvati neke od radnika da se vrate i opet pokrenuti proizvodnju olovaka, bojica, flomastera, tempera, vodenih bojica…


Komentari

loading...
-->