OTKRIVENO ŠTO JE JUČER SMRDILO NA ZAPADU ZAGREBA Došlo je iz C.I.O.S.-ovog dvorišta

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL, Ilustracija

Stanovnici zapadnih zagrebačkih kvartova Španskog, Stenjevca, Malešnice i Jankomira jučer su se potužili na smrad koji se širi njihovom naselju. Prema pisanju po kvartovskim Facebook grupama, u predvečerje se počeo širiti smrad koji je sugrađane asocirao na plin.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je, kako su uzorkovanjem unutar dvorišnog odlagališta C.I.O.S.-a utvrđeni u tragovima spojevi ksileni iz skupine hlapljivih aromatskih organskih spojeva.

Nakon subotnjih dojava o neugodnom mirisu u zapadnom dijelu Zagreba obavljena su četiri uzorkovanja, a tijekom prva dva uzorkovanja unutar dvorišnog odlagališta CIOS-a u tragovima su identificirani spojevi ksileni iz skupine tzv. BTEX spojeva odnosno hlapljivih aromatskih organskih spojeva dok je intenzivan miris pri drugom mjerenju oslabio.

Izašli na teren

Tijekom trećeg uzorkovanja na lokaciji 500 metara udaljenoj od prvog uzorkovanja, ispred Kauflanda na Jankomiru, nisu detektirani nikakvi spojevi, dok je četvrto uzorkovanje provedeno ponovno na lokaciji CIOS-a te ni tada više nisu detektirani nikakvi spojevi.

“Trajanje događaja i rezultati mjerenja izvan neposredne lokacije događaja ukazuju na vrlo nisku vjerojatnost posljedičnih akutnih ili odgođenih učinaka na zdravlje stanovnika Zagreba i stanovnika u blizini lokacije događaja, a osobama koje su bez osobne zaštitne opreme bile prisutne neposredno na mjestu neželjenog događaja u trenucima najvećeg intenziteta neugodnog mirisa dane su zdravstvene preporuke”, naveli su u priopćenju.

Županijski centar 112 zaprimio je u subotu navečer nekoliko prijava građana o širenju neugodnog mirisa u zapadnom dijelu, nakon čega su u Špansko i Malešnicu izašli djelatnici Policijske uprave zagrebačke, Gradske plinare Zagreb, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar.” Policija je detektirala izvor intenzivnog mirisa koji potječe s gomile drobljenog otpadnog materijala na lokaciji reciklažnog dvorišta C.I.O.S. grupacije na adresi Josipa Lončara 15.

Djelatnici NZJZ “Dr. Andrija Štampar” proveli su tijekom noći uzorkovanje zraka u četiri navrata u vremenu od sat i pol, a analiza je na terenu potom provedena na prijenosnom terenskom plinskom kromatografu.

Opasne kemikalije

Ksileni su pretežno sintetička kemikalija koja se dobiva iz reformata (reformat – u rafinerijama nafte produkt katalitičkog reformiranja benzina). Također se dobiva iz katrana kamenog ugljena. U prirodi se pojavljuje također u petroleju, u katranu te tijekom šumskih požara.

Upotrebljava se kao otapalo, sredstvo za čišćenje, u proizvodnji gume i kože, sirovina za proizvodnju intermedijera za bojila (i razrjeđivač za boje), sintetskih mirisnih sredstava, kemijskih (sintetskih, umjetnih) vlakana. Zbog svog visokog oktanskog broja se koristi i kao dodatak motornim gorivima (ponajviše avionskim) i benzinu.

Komentari