OTKRIVAMO NOVE DETALJE AFERE SUVAG: Ravnateljica plaši zaposlenike i u sukobu je interesa?

SUVAG (Foto: Screenshot)

U SUVAG dolaze pacijenti, mahom djeca, s najtežim oštećenjima sluha i govora.

Poliklinika SUVAG je zdravstvena ustanova u kojoj se provodi specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita osoba s teškoćama u govornoj komunikaciji.

U medicinskoj dijagnostici i rehabilitaciji osoba oštećena sluha i govora (oštećenja sluha, nerazvijen ili nedovoljno razvijen govor, poremećaji glasa i govora) primjenjuju se teorijske postavke, metodski postupci i elektroakustička oprema verbotonalne metode.

Uz medicinsku dijagnostiku i rehabilitaciju osoba s teškoćama u govornoj komunikaciji (oštećenja sluha i/ili govora), provodi se odgoj i obrazovanje djece oštećena sluha i/ili govora.

U SUVAG na rehabilitaciju dolaze djeca s najtežim oštećenjima, uključujući i one neurološke, a zaposleni su bili ljudi bez položenog stručnog ispita i licence. To je trajalo desetljećima.

Što se sve događalo u SUVAG-u?

Prije točno dva mjeseca u javnost su procurile informacije o nepravilnostima u poslovanju SUVAG-a. Tamo je, naime, pet fizioterapeta desetljećima radilo bez položenog stručnog ispita i licence. Jedna od odgovornih je i ravnateljica Adinda Dulčić, što je potvrdila i predsjednica Komore fizioterapeuta nakon izvršenog nadzora u poliklinici.

U srpnju ove godine Komora fizioterapeuta obavila je nadzor u SUVAG-u prilikom kojeg je ravnateljica Adinda Dulčić pred zaposlenicima izjavila kako nije znala za obvezu polaganja stručnog ispita i licence. Samo nekoliko mjeseci nakon toga, neposredno nakon objave prvog članka o SUVAG-u, poslala je demanti u kojem tvrdi da već godinama upozorava zaposlenike da moraju položiti stručni ispit i imati licencu za rad.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Njene izjave se ne podudaraju, a naši izvori su i potvrdili kako je u SUVAG-u kaos već desetljećima. Oni koji su znali za nepravilnosti zastrašivani su i ucjenjivani, no za nas su odlučili progovoriti o tome što se zaista događa u poliklinici.[/box]

Sudeći po njihovim riječima, u SUVAG-u se događalo štošta. Tako su fizoterapeuti bez licence stručni ispit išli polagati 13. rujna, a u srpnju još nisu znali ni da to moraju. Zašto je to čudno? Upravo zato što se stručni ispit može polagati samo ako je odrađen pripravnički staž dug godinu dana. Pa kako su oni to uspjeli odraditi u dva mjeseca?

>>> EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO NASTAVAK AFERE: Unatoč zastrašivanjima i ucjenama naši izvori stali na kraj šutnji i otkrili kakvo je zapravo stanje u SUVAG-u

Dostavljene su nam nove informacije, a slučaj se sve više zapetljava

Prošlo je mjesec dana od posljednjeg objavljenog teksta, a sada smo u posjedu novih informacija i čini se da ravnateljica i dalje radi po svome i nitko joj ništa ne može. Tako tvrde naši izvori.

Naime, gospođa Adinda Dulčić 8. prosinca će napuniti 65 godina, po svemu sudeći, ona ima sve uvjete za odlazak u mirovinu, a dokumentacija je trebala već biti spremna. Ipak, u zadnji tren ona je tražila produljenje mandata koje je i dobila i to do 30. lipnja 2018. godine.

Prema tvrdnjama naših izvora, najprije je dobila od sindikata “potporu”, pa od radničkog vijeća pa stručnog, a onda upravnog koje je istu donijelo temeljem ove prve tri. Sada mora od Gradskog ureda za zdravstvo tražiti odobrenje.

Zaposlenike dovela pred gotov čin

Kako bi uopće mogla produljiti svoj mandat zaposlenici joj moraju izglasati povjerenje. Sjednicu na kojoj se ono izglasavalo najavila je dan prije, pa su tako zaposlenici dovedeni pred gotov čin. Nadalje, izglasavanje je bilo javno, dakle pred svima su se zaposlenici morali izjasniti podržavaju li ravnateljicu ili ne.

“Pitali su jel se slažemo da joj damo podršku, na što su naravno svi dignuli ruku”, govori nam izvor i ne čudi nas što su svi digli ruke jer su nam već posvjedočili o zastrašivanjima i teroru koji ravnateljica vrši nad njima.

Da stvar bude još gora na sjednicu je predsjednica stručnog vijeća došla s već gotovim rješenjem u kojem stoji da je izglasano povjerenje, zaposlenici su samo trebali dići ruke kako bi sve, barem na prvi pogled, bilo po zakonu.

“Ako se već poziva na našu podršku onda je trebalo tajno glasovanje DA/NE i kutija za prijem glasova”, rekao nam je izvor.

Sukob interesa?

Osim prolongiranja mirovine, čini se da je ravnateljica poliklinike obavljala neke poslove u Gradu. Prema riječima naših izvora gradonačelnik ju je 2011. godine postavio kao predsjednicu povjerenstva za odabir programa/ projekata s područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređivanje kvalitete života osoba s invaliditetom.

“Ona s te gradske funkcije dodjeljuje sredstva hrvatskoj verbotonalnoj udruzi čija je članica i koja je sastavnica poliklinike SUVAG”, govore nam, a poslali su nam i fotografiju rezultata natječaja za dodjelu sredstava.

Zagreb.info
Zagreb.info

Osim ove fotografije, izvori su nam dostavili i onu na kojoj se vidi “Izjava o povjerljivosti”. 

“Ovo smo dobili sredinom listopada na potpis i odbili smo. S ovim su nas htjeli zaplašiti da ne pričamo ni onim krivotvorenim knjižicama”, govore nam, a radi se o pripravničkim knjižicama u kojima se upisuje da je odrađen gore spomenuti pripravnički staž.

Zagreb.info
Zagreb.info

Kako što smo napisali, bez toga se ne može polagati stručni ispit, a krivotvorene knjižice očito su prošle jer su fizioterapeuti bez licenca polagali stručne ispite 13. rujna. Problem je ovdje što su ti fizioterapeuti radili desetljećima bez potrebne dokumentacije i primali pune plaće što pripravnici ne smiju primati, stoga se nijedan dio njihovog višegodišnjeg staža i ne može računati kao pripravnički.

Odgovor još čekamo

U vezi prolongiranja mirovine, javnog izglasavanja povjerenja, te dodjeljivanja sredstava Hrvatskoj verbotonalnoj udruzi obratili smo se Gradskom uredu za zdravstvo, a upitali smo ih i za dodjeljivanje mentora zaposlenicima bez licenci, što nije po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je superiorniji od SUVAG-ovog statuta na koji se pozivaju.

Obratili smo se i samoj ravnateljici Adindi Dulčić i upitali što kaže SUVAG-ov statut, te kako je moguće da su se zaposlenici oglušili na njena upozorenja o obvezi polaganja stručnog ispita i licence, ako je ona zaista na to ukazivala godinama.

Nijedan odgovor nismo dobili do zaključenja teksta, ipak, zakonom su obvezani odgovoriti u roku 15 dana.


Komentari