Otkrivamo kako ravnatelji škola kamatare roditelje i kad će to prestati

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Kamatarenje. Drugo je to ime ali točan izraz za praksu koja je već neko vrijeme ustaljena u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama ali i širom Hrvatske. Ravnatelji mahom donose odluke o naplaćivanju izvanrednih troškova čime se dodatno opterećuju roditelji. Poreze i prireze već su platili, a onda im poneke škole i ravnatelji dodatno zagorčaju život – nekome za 100, a nekome za 700 kuna.

Zašto škole potrebna sredstva ne traže od svoga osnivača – Grada, resornog ministarstva, Vlade ili putem natječaja za europske fondove? Zato što je lakše ucijeniti i oharačiti roditelje.

Izvanredne troškove je odobrio Gradski ured za obrazovanje 

Slično se pitaju i u Klubu zastupnika SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Poručuju kako su od gradonačelnika Milana Bandića zatražili podnošenje izvještaja u roku 30 dana o opravdanosti prikupljanja participacija u zagrebačkim školama.

Gradski ured za obrazovanje odobrio je zahtjeve ravnatelja za prikupljanjem participacija od učenika u nekim školama za normalno funkcioniranje škola i obrazovnog procesa.

“Tražimo od gradonačelnika da podnese izvještaj u roku 30 dana o opravdanosti prikupljanja participacija, zašto treba prikupljati novac od samih učenika za normalno funkcioniranje škola”, kazao je SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić.

Ako za prikupljanje participacija nema razloga, Bandić ili Gradski ured za obrazovanje trebali bi povući suglasnost koju su dali ravnateljima škola.

Iz proračuna grada Zagreba za obrazovanje se izdvaja 0,1 posto

U javnosti se, baš na prvi dan škole, pojavila informacija da učenici zagrebačke Druge ekonomske škole moraju platiti 100 kuna, a ubrzo su na površinu isplivale informacije o školama koje naplaćuju kudikamo više.

Primjerice, zagrebačka Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju za ou školsku godinu naplaćuje 600, odnosno 500 kuna, ovisno o zanimanju koje su djeca upisala.

Učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska i Hoteljersko-turističke škole u Zagrebu plaćaju po 200 kuna.

Zagreb ima proračun od 10 milijardi kuna, pa se sigurno može pronaći iznos od 10 milijuna kuna za troškove škola, kaže Mišić dodajući kako je za SDP prikupljanje participacija apsolutno neprihvatljivo.

Osnivači javnih škola su država i jedinice lokalne samouprave

Ispada da današnji roditelji moraju birati između sreće svog djeteta i financijske stabilnosti obitelji. Istina je da srednjoškolsko obrazovanje nije obavezno, no okolina je skolna takvu djecu u startu svrstati pod huligane, nekorisne ili, u najmanju ruku, neobrazovane.

Prema Zakonu o odgoju i obrezovanju u osnovnoj i srednjoj školi, osnivači srednje škole mogu biti Republika Hrvatska, jedinice područne samouprave ili druge pravne ili fizičke osobe. Prva dva subjekta obično osnivaju javne škole, za što koriste sredstva iz svojih proračuna, koje, pak, pune pute poreza i prireza. Ipak, prije osnivanja moraju pribaviti pozitivno rješenje resornog ministarstva o opravdanosti osnivanja školaske ustanove ako se ona financira iz državnog proračuna.


Komentari