Otkrivamo detalje dugo iščekivanog Zakona o obnovi Zagreba: Građani i dalje ostaju bez glavnih odgovora

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na područja Grada Zagreba i okolice, koji je ovih dana upućen u prethodnu proceduru, trebao je dati odgovore na brojan pitanja koja su se stvorila nakon potresa, no u njegovom konačnom prijedlogu i dalje nema ni spomena o sufinanciranju obnove višestambenih zgrada, iako se ona u njemu najavljuje, ali ne definira.

Kako piše Jutarnji list, u konačnom prijedlogu zakona nisu postavljeni nikakvi financijski okviri, pa ni omjeri u kojima bi država financijski pomogla u popravku i ojačavanju višestambenih zgrada.

Ovaj prijedlog zakona postavlja samo okvir za donošenje Programa mjera kojim bi se definirali daljnji koraci, ali u samom zakonu ostaje nedorečeno što to znači u samoj praksi.

Iz prijedloga zakona očito je da bi država naručivala i provodila obnovu, što se i može očekivati, kad su u pitanju bolnice i škole, kod kojih bi se radilo o cjelovitoj obnovi, odnosno najvišem stupnju protupotresnog ojačavanja, ali nije baš jasno kako bi se to provodilo u slučaju višestambenih zgrada.

Slikovito rečeno, ako živite u višestambenoj zgradi oštećenoj potresom u Zagrebu i planirali ste što ranije krenuti u postupak saniranja štete i ojačavanje same konstrukcije iz sredstava pričuve ili podizanjem kredita, iz ovog zakona vam neće baš biti jasno što vam je činiti.

Ukoliko se odlučite za potrebe sanacije angažirati inženjera, niti to neće biti jednostavno. Naime, prijedlogom ovog zakona uvodi se jedna novina, a to je da projekt obnove izrađuje “ovlašteni inženjer građevinarstva koji ima najmanje pet godina radnog iskustva u projektiranju konstrukcija”.

“Postavlja se pitanje kako će se to dokazivati i za koga je ta novina unesena u zakon”, komentira jedan inženjer koji je želio ostati anoniman.

“Obavljanje poslova projektiranja u sklopu zadaća svoje struke može obavljati ovlašteni inženjer koji je član Hrvatske komore inženjera građevinarstva ako je položio stručni ispit i ima minimalno dvije godine radnog iskustva na tim poslovima “, kaže Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva koja dodaje da oni konačnu verziju zakona još nisu niti vidjeli

Ovim prijedlogom zakona predviđa se tek novčana pomoć za “privremenu zaštitu zgrade”, odnosno u članku 36. propisano je da vlasnik oštećene zgrade ima pravo na novčanu pomoć za troškove koje je imao, odnosno koje ima za: “nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida te popravak dizala”.

Novina je u konačnoj verziji zakona i to da će država, “ako se pokaže da je za veći broj vlasnika stanova i zaštićenih najmoprimaca potrebno osigurati privremeni smještaj, a da Grad Zagreb odnosno država ne raspolažu dovoljnim brojem stanova u tu svrhu, osigurati hitnu izgradnju zgrada za privremeni smještaj osoba na području Grada Zagreba. Nakon prestanka potrebe privremenog smještaja te zgrade koristit će se za smještaj studenata”.

Ovaj prijedlog zakona također predviđa i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća. “Korisna tlocrtna površina zatvorenog dijela zamjenske obiteljske kuće za osobe koje žive u jednom stanu iznosi do 55 četvornih metara za jednu ili dvije osobe, 70 četvornih metara za tri ili četiri osobe te 85 četvornih metara za pet i više osoba”, navodi se u tom prijedlogu zakona.

Nadalje stoji da se “zamjenska obiteljska kuća može graditi uz uvjet da on, njegov bračni drug, izvanbračni drug, životni partner, odnosno neformalni životni partner na području Grada Zagreba, odnosno županije na kojem se nalazi uništena obiteljska kuća, nemaju drugu useljivu kuću ili stan”.

Inače, vlasnicima stanova i zaštićenim najmoprimcima koji su stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u vrijeme nastanka nepogode, a koje se uklanjaju, Grad Zagreb “dat će na njihov zahtjev u najam na neodređeno vrijeme stan odgovarajuće veličine”.

Onima čije se kuće obnavljaju “Grad Zagreb u najam će dati stan odgovarajuće veličine do završetka obnove njihove zgrade”. Također i onima kojima se grade zamjenske obiteljske kuće.


Komentari