OTKRILI SMO! Ovo je broj Zagrepčana kojima država nakon potresa financira najam stana, prijave se opet zaprimaju

Foto: Ines Švagelj

Na privremenom smještaju u Hostelu Arena, godinu dana nakon potresa nalazi se 199 osoba od kojih je nekolicina pristigla i iz Sisačko-moslavačke županije. Zagrebački dio te populacije predstavlja one ljude koji nisu ostvarili pravo na financiranje najamnine ili se uopće nisu prijavili za istu. No, koliko je ljudi uopće dobilo pravo na financiranje najamnine?

Po odgovore smo se uputili u Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje je i nedavno, točnije, 12. ožujka ponovilo javni poziv.

Iz ministarstva nam govore kako su nakon zagrebačkog potresa zaprimili 462 zahtjeva za financiranjem najamnine. Za mjesečnu isplatu najamnine za zamjenski stan izdana su 273 rješenja kojima je obuhvaćeno 747 građana. “Za najamnine je do veljače 2021. godine iz Državnog proračuna isplaćeno 6,72 milijuna kuna”, dodaju potom.

Ta brojka dakako rast će jer na novi javni poziv, a u trajanju od 60 dana, opet se mogu javiti “vlasnici obiteljskih kuća, stanova i zaštićeni najmoprimci, te srodnici tih osoba u prvoj liniji, a koji su na dan 22. ožujka te 28. ili 29. prosinca 2020. godine, odnosno u vrijeme nastanka potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije koje su u preliminarnom pregledu zgrada označene kao N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje”, tvrde iz ministarstva.

Što se tiče drugih kriterija, bitno je da osoba koja se prijavljuje na poziv, njegov/njen bračni drug, izvanbračni drug, životni partner, odnosno druga osoba koja živi u kućanstvu s njima, na području od 20 kilometara od adrese oštećene kuće ili stana nemaju u vlasništvu drugu useljivu kuću ili stan.

Iz Ministarstva tvrde kako će se najamnina financirati do obnove stana ili kuće, do revizije oštećenja iz preliminarnog pregleda zgrada nakon obavljanja hitnih i nužnih radova za popravak zgrada i stanova, ili do osiguravanja adekvatnog smještaja u stanu u vlasništvu Republike Hrvatske ili jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, ili
do 1. ožujka 2022., ovisno o tome koja okolnost prije nastupi.

Objasnili su potom i kako se računa visina najamnine.

“Najamnina za zamjenski stan financirat će se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi na način da će se najmodavcu mjesečno isplaćivati iznos najamnine iz sklopljenoga ugovora o najmu, a apsolutni iznos koji će se financirati je ograničen brojem kvadratnih metara po članu kućanstva i cijenom najma po metru kvadratnom. Točnije, financirat će do 35 m2 površine stana za jednu osobu, odnosno za svaku daljnju osobu iz kućanstva još 10 m2, ali ne više od površine stana ili kuće u vlasništvu koja nije pogodna za stanovanje. Odnosno u iznosu do maksimalno 70,00 kuna po metru kvadratnom sukladno navedenoj površini”, zaključuje.

Obrazac prijave dostupan je ovdje!


Komentari