OSVOJILI EUROPU! Ljubav prema prirodi i domovini može ujediniti čitavu Hrvatsku, to se prepoznalo i izvan granica

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Kampanja Boranka Saveza izviđača Hrvatske, inicijativa pošumljavanja opožarenih područja, dobitnik je nagrade Europski građanin za 2020. godinu, priznanja koje Europski parlament dodjeljuje za za promicanje europskih vrijednosti i zajedništva, objavio je u ponedjeljak Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka Dan Špicer istaknuo je da je njihova kampanja “pokazala da ljubav prema prirodi i domovini može ujediniti čitavu Hrvatsku”. Dodao je i da je ona odličan primjer ostalim europskim državama kako se odgovorno odnositi prema okolišu i zajednici.

“Boranka, koja se provodi od 2018. godine, do sada je uključila više od 7000 volontera koji su na opožarenim područjima Dalmacije posadili više od 85.000 novih stabala”, rekao je Špicer istaknuvši da je zbog toga Boranka postala ujedno i najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi, ali i najnagrađivanija europska neprofitna kampanja.

Kampanja Boranka nastala je kao odgovor na učestale požare koji u Dalmaciji godišnje uništavaju desetke tisuća hektara šuma. U sklopu kampanje, od pepela izgorjelih borova s dalmatinskih požarišta, tvrtka Karbon napravila je preko 100.000 malih pastelnih bojica.

“Mi u Savezu izviđača Hrvatske nastavljamo s naporima očuvanja prirode i u narednom razdoblju, a ovakve nagrade samo su nam dodatna motivacija da uključimo još više građana i vratimo zelenilo na crna požarišta”, zaključio je Špicer, navodi se u priopćenju Ureda EP-a.

Ova je nagrada veliko priznanje za Savez izviđača Hrvatske, baštinika stoljetne tradicije Izviđačkog pokreta u Hrvatskoj te člana Svjetske organizacije Izviđačkog pokreta.

Europski parlament od 2008. godine dodjeljuje nagradu “Europski građanin” projektima, pojedincima i organizacijama za inicijative koje jačaju europski duh solidarnosti, kreativnost i motiviranost.

Građani i udruge projekte za ovu nagradu mogu prijaviti samostalno, a jednog kandidata godišnje mogu nominirati i zastupnici u Europskom parlamentu, a svaka članica dobiva svog dobitnika nagrade. U svakoj državi članici, nacionalni žiri odabire finaliste, a o konačnim pobjednicima odlučuje Odbor za nagradu koji vodi predsjednik Europskog parlamenta.

Prije koordinatora kampanje Boranka ovu su nagradu u Hrvatskoj osvojili Martina Čuljak s projektom Help Balkans, Hrvatska gorska služba spašavanja, humanitarna udruga fra Mladen Hrkać koja pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje, udruga Transplant koja promiče darivanja i presađivanja organa te Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi.


Komentari