Oštra reakcija ravnatelja ZOO-a: ‘Dio navoda je toliko degutantan, da ih svaki zdravi razum odbacuje’

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Ravnatelj ZOO Vrta Zagreb, Damir Skok, reagirao je na jučerašnji članak Jutarnjeg u kojima su iznesene teške optužbe dvije djelatnice i nekoliko volontera o situaciji u zagrebačkom skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu.

U istom tekstu, tvrdili su volonteri i djelatnici: “svi znaju za loše stanje u azilu, od Uprave Zoološkog vrta do nadležnih tijela”, no nitko ne reagira i ništa se ne događa glede toga”.

Izjavu ravnatelja Skoka prenosimo u cijelosti.

“Dvije djelatnice Skloništa i nekoliko volontera koje je novinar koristio za izvore, izrekli su niz neistina. S ostalim djelatnicima nije razgovarao, a dok je sam volontirao u Skloništu, nije našao potvrde za navode svojih izvora.

U Skloništu se životinje ne kažnjavaju. Sklonište radi po principu pozitivne motivacije životinja poput kliker treninga, a treninge vode djelatnici Skloništa te volonteri među kojima je i Sara Hughly, jedna od najboljih svjetskih trenerica. Ona poučava i volontere te djelatnike Skloništa.

Svaka životinja može drugačije reagirati na anesteziju, ali zahvati se nikada ne rade „na živo“.

U Skloništu se ne koristi papreni, nego zvučni sprej. Tijekom boravka kraj pasa zvučni sprej posjeduju naši djelatnici i volonteri. Sprej se koristi opravdano u iznimnim situacijama – najčešće pri razdvajanju dva sukobljena psa, ali naši djelatnici pokušavaju spriječiti takve sukobe i razdvojiti pse prije nego što je potrebna upotreba spreja.

Ako se ne tjera, kuja muškim psima ne dopušta blizu.

Dio je to stvarnih činjenica koje demantiraju neke izuzetno maliciozne navode na račun Skloništa i njegovih djelatnika. Dio pak navoda je toliko degutantan, da ih svaki zdravi razum odbacuje.

Fotografije su iskorištene senzacionalistički. Primjerice, fotografije psa kraj fekalija i prljavog boksa, pripadaju psu Vučku koji je u Skloništu dugo patio od proljeva, i vjerojatno su snimljene u rano jutro pred čišćenje boksa nakon noći. Vučka smo u međuvremenu uspjeli izliječiti i danas je sretno udomljen pas. Fotografije su snimljene prije više od godinu dana, dakle, od tada ih je netko čuvao i konstruirao priče uz koje će ih plasirati.”, poručuje ravnatelj.

Dodajemo, Dumovec je o Vučku još jučer pustio objavu uz koju navode:

“Tražili ste nas da objasnimo fotografije iz Jutarnjeg lista!
Pogledajte kako nakon udomljenja izgleda Vučko, pas koji je na fotografijama kraj fekalija i čiji je prljavi boks fotografiran. Taj je pas u Skloništu dugo patio od proljeva, i fotografije su vjerojatno snimljene u rano jutro pred čišćenje boksa nakon noći. Vučka smo u međuvremenu uspjeli izliječiti i danas je sretno udomljen pas. Dodajmo i da su fotografije snimljene prije više od godinu dana, dakle, od tada ih je netko čuvao da bi ih sada ustupio Jutarnjem listu uz prateće zlonamjerne optužbe na naš račun.”

Ravnatelj ZOO-a nadalje navodi:

“Rad Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba pod konstantnim je nadzorom. Kao i svaka veća pravna osoba, Ustanova Zoološki vrt grada Zagreb internim je aktima uredila primjerenu organizacijsku strukturu i način rada, koji nam omogućuju nadzor rada i mehanizme kontrole. Rad u Skloništu uređen je nizom protokola i kvaliteta našeg sustava potvrđena je vanjskim neovisnom nadzorom te posjedujemo ISO certifikat kvalitete. Internim aktima odredili smo opće radne obveze kao i postupke u slučaju njihovih povrede, a u skladu sa Zakonom o radu.

Sustavan nadzor Skloništa radit ćemo i dalje te jednako tako pokušavati unaprjeđivati skrb o životinjama. Uskoro u Dumovcu kreće izgradnja oporavilišta za divlje životinje s novom ambulantom te pojedinačnim boksovima za pse”.


Komentari