Oštećenoj crkvi na Dolcu prijeti ozbiljna opasnost od urušavanja zvonika

Izvor: Facebook

Veliki potres 22. ožujka prošle godine oštetio je mnoge crkve na području Zagreba. Nakon razornog petrinjskog potresa 29. prosinca, crkve pretrpjele dodatna i velika oštećenja, a župi Pohoda Blažene Djevice Marije na Dolcu prijeti urušavanje zvonika, ako dođe do novih potresa, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na navedenoj crkvi, šteta je zabilježena na cijeloj građevini, a posebno je nastradao zid s južne i zapadne strane te zvonik. Prema mišljenju statičara nakon provedenog brzog pregleda ti su se zidovi odvojili međusobno i od kora te su nastale nove pukotine, a postojeće su se dodatno proširile i produljile.

Proširile su se i postojeće pukotine na stropu između glavnog oltara i propovjedaonice, koje su bile poduprte s uporima, a koje su se pomaknule desetak centimetara nakon potresa u prosincu, čiji je epicentar bio u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali se snažno osjetio i na zagrebačkom području.

Nekoliko greda u krovištu se rascijepilo, a potreban je detaljan pregled kako bi se točno utvrdilo stanje svih greda.

Grede su se rascijepile i unutar zvonika koji je posebno teško stradao, a malo se i nagnuo. Velika su oštećenja unutar zvonika, gdje su popadale brojne cigle, a vidljive su i velike pukotine u strukturi zvonika po cijeloj duljini, posebice u središnjem dijelu zvonika, gdje su se, prema mišljenju statičara, zidovi zvonika međusobno odvojili te više ne čine kompaktnu cjelinu. Zbog toga postoji ozbiljna opasnost od mogućeg urušavanja zvonika uslijed novih potresa.

“Veliko oštećenje pretrpio je i župni dvor. Posebno je nastradao prvi kat i krovište. Posebno su se proširile pukotine uz istočni zid, tj. pročelje prema Kaptolu. Izgleda da je taj zid sada odvojen od ostatka kurije jer su velike pukotine po cijeloj duljini. Oštećeno je i krovište, a izvana su vidljive rupe na vrhu krova“, naveo je Zvonko Franc iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.


Komentari