OSTALO JOŠ SAMO MJESEC DANA! Uskoro počinje 193. Samoborski fašnik

Foto: PR

Najstarija i najveća pokladna manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske strelovito se približava i još nas samo mjesec dana dijeli do početka samoborskih fašničkih spelancija.

Prvo ono bitno – ključevi Grada Samobora preuzimaju se 22. veljače i na vlasti se ostaje do 5. ožujka. Sraka i Princ su spremni, pravosudni aparat se podmazuje na veselje Suca, a Fiškal si je uzeo godišnji da može raditi u “fušu”. Naime, ove godine “posel se deli na fašničkoj baušteli”! Pripremite krampove, lopate, stetoskope, var mašine, tastature i tipkovnice, angažirajte kume i kumove, animirajte stranačke kolege i drugove, zasučite rukave i ajmo delati u 193. Slobodnoj Samoborskoj Fašničkoj Republici!

Drugo bitno – nemre se samo delat. Sve zamaskirane posjetitelje čekaju dva vikenda opuštajuće zabave na Trgu kralja Tomislava koji će biti preimenovan u Trg fašničkih velikana, mališani će dobiti svoj šareni kutak na Trgu Matice hrvatske, zanimacije su pripremljene i u Kleščićevoj, na Trgu iza pošte, luna parku kod kina i klizalištu u bivšoj vojarni. Fašničke zabave neće biti samo na vanjskim, nego i u unutrašnjim prostorima, što znači da se za nju dobro pripremaju i samoborski ugostitelji.

Očekuje se 4500 tisuće malih i velikih maškara u povorkama i na središnjoj pozornici, dolaze maskirane skupine iz cijele Hrvatske, mjesni odbori spremaju svoja tradicionalna alegorijska kola, priprema se Fašnički triathlon, trčat će se Srakotrk, vraća se Srakina regata, ove godine kao Bagerijada, i još puno toga.   

Fašnička vlast u dolasku pobrinula se da posao u Fašničkoj Republici nađu i umjetničke duše. Tako će svirati i pjevati na otvorenju 22. veljače Mladen Grdović, na zatvaranju 5. ožujka jedan posebni bend koji za sad neka ostane tajna, a dolaze još TBF, Neno Belan, Songkillers, Klapa Intrade, Gazde i Slavonske lole. Tko ne može držat čekić, može držat mikrofon, kaže stara fašnička.


Komentari