OSTALI ZAROBLJENI U LIFTU NA KSAVERU! Grad ga popravljao 113 puta, Zagrepčane je koštao oko 4,5 milijuna kn

Photo: Borna Filic/PIXSELL

U rujnu 2013. gradonačelnik Milan Bandić dizalo koje prevozi putnike između četiri etaže u zagrebačkom kvartu Ksaver, pustio je u pogon.

Dizalo je u četvrtak navečer stalno na jednoj od postaja, a u njemu je bilo dvoje ljudi. Izašli su nakon 20 minuta kada se odblokiralo samo od sebe, piše Telegram.

Spomenuti portal dva dana prije tog događaja poslao je upit Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu (GSKG) u čijoj je nadležnosti dizalo. Tada su ih pitali o ispravnosti dizala.

“Dizalo je u ispravnom i funkcionalnom stanju, za to posjeduje sve potrebne dozvole i ateste, te je od 3.2.2021. pušteno na korištenje krajnjim korisnicima”, odgovorili su tada.

Na tom je dizalu u pet godina bilo čak 103 popravka, a koštali su 890.635 kuna. Dizalo lani nije zadovoljavalo bitne zdravstvene i sigurnosne zahtjeve iz novog Pravilnika o sigurnosti dizala u uporabi, a za što su u Gradu Zagrebu i GSKG-u znali više od pola godine prije nego su krenuli u rekonstrukciju, piše Telegram.

Iz GSKG-a se žale i kako je dio kvarova nastao “uslijed devastacije opreme od strane korisnika samog dizala (uništavanje pozivnih tipkala, vandalizam na ulaznim vratima kabine, te prijevoz tereta što nije predviđeno projektom uporabe dizala).”

Lani je bilo još 10 popravaka dizala, znači sveukupno od 2013. to je čak 113 popravaka i intervencija. Do sada je famozna ksaverska uspinjača, kojom se Bandić hvali, Zagrepčane koštala blizu 4 i pol milijuna kuna.


Komentari