‘Ostala sam u šoku. Čovjek je pao, nije se dizao, mislila sam – gotov je’ Prodavačice cvijeća o drami na Splavnici

Foto: Zagreb.info

Prilikom odlaska na omiljenu tržnicu Dolac, Zagrepčani nisu ni pomišljali u kakvoj su zapravo opasnosti. U jutarnjim satima, kada je centar grada najživahniji, odlomio se potporanj za nadvoj iznad balkonskih vrata na 1. katu zgrade na adresi Trg bana Josipa Jelačića 4. Prizor je šokirao građane koji su se u tom trenutku nalazili u blizini, a nesretni komad metala pogodio je jednog prolaznika.

Muškarac se trenutno nalazi na traumatologiji, a iako je izvan životne opasnosti utvrđene su mu teške tjelesne ozlijede zbog napuknuća kosti. Tko je kriv policija će tek utvrditi očevidom, no sasvim je jasno da su potresi u Zagrebu ostavili velike posljedice na grad, a obnova ide presporo.

Foto: Zagreb.info

Šok, strah, ali i bijes emocije su koje su preplavile Zagrepčane zbog zamalo izbjegnute tragedije. Postavlja se pitanje tko je sljedeći i kada će vladajućima biti jasno da je situacija alarmantna. Ovaj muškarac je imao sreće, no što da nije bilo tako.

Prodavačice cvijeća koje se nalaze u neposrednoj blizini zgrade ne kriju da im danas nije bilo nimalo ugodno prodavati.

“Uopće ne znam kako sam skočila, ne znam uopće, preko robe mi je opala gornja štanga, a druga malo dalje. Uopće ne znam kako sam izbjegla sve to”, kazala je Mira Jagić za RTL, prodavačica cvijeća na Trgu.

“Ostala sam u šoku. Još je čovjek pao, nije se dizao, mislila sam – gotov je. Da ga je u glavu udarilo – naravno da bi bio gotov, ali sva sreća na rame ga je”, kaže prodavačica Mila Šelendić.

Zdravko Vladanović iz Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Zagreba ističe kako je potpuno jasno da je ovo nestručno i neprofesionalno obavljen posao postavljanjem upornika ispod navoda s drvenom gredom. Stanari zgrade ne kriju ogorčenje zbog činjenice da je od zagrebačkog potresa prošlo 13 mjeseci, a ništa nije učinjeno.

O događaju se oglasila i vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević.

“Obnova ne ide željenim tempom i ovim putem bih apelirala na sve odgovorne, i na Ministarstvo graditeljstva i Fond za obnovu, na sve javne službe, da pomognu sugrađanima da prikupe dokumentaciju i da po dolasku rješenja u Fond da se što žurnije krene u obnovu. Što žurnije se na ulicama moraju vidjeti skele i dizalice, obnova mora krenuti. Zar se mora dogoditi ljudska žrtva da bismo shvatili da je situacija krajnje ozbiljna“, kazala je.

Komentari