‘Ostaje činjenica da Bandića nitko nije uspio pobijediti’ Politički analitičar otkriva tko sada ima najveće šanse na izborima

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Iznenadnim odlaskom Milana Bandića otvorila su se brojna pitanja, a među njima je i “tko bi mogao zamijeniti čovjeka koji je 20 godina vladao Zagrebom”. Kandidata na lokalnim izborima ima, no je li ovo sada sigurna pobjeda za Tomislava Tomaševića ili se otvaraju mjesta i za druge kandidate, otkriva politički analitičar Tomislav Stipić za Otvoreno.

Milan Bandić 20 je godina živio “punim plućima” i njegovi prvi suradnici često nisu mogli pratiti njegov tempo”.

“Njegovim odlaskom zagrebački izbori postaju puno zanimljiviji. U prvom redu, sada prestaje potreba za Tomislavom Tomaševićem koji se isprofilirao kao možebitni stečajni upravitelj Zagreba nakon detroniziranja Milana Bandića“, rekao je Stipić.

Dodaje i da će Tomaševiću sada biti teže nego što se misli, jer je on kampanju gradio jedino na Bandiću. Smatra kako je ovo udarac za HDZ jer sada s ‘fejk’ kandidatom, koji se već pokazao kao laboratorijski kandidat, mora raditi kampanju.

“Latentno podržavanje Bandića sada bi im se moglo obiti o glavu jer će nakon Bandićeve smrti i ispadanja svih mogućih kostura iz ormara, bijes javnosti preseliti na njihovu adresu”, kaže Stipić i dodaje da bi najviše koristi mogao imati Klisović, ali da ima mjesta za još jednog kandidata.

“Tu sada sigurno ima mjesta za Miroslava Škoru koji je taktizirao s kandidaturom jer nije htio doživjeti treći uzastopni poraz koji bi mu gotovo sigurno zakucao stranku na dno. Sada će napokon imati hrabrosti ući u utrku i pobrati Bandićevo biračko tijelo”, objašnjava.

“U ovoj situaciji lijevi birači neće biti opterećeni time tko može dobiti Milana Bandića, već će tražiti najsposobnijeg i najstručnijeg kandidata, a Klisović svakako ima najbolje reference, umjerenih je građanskih stavova i čovjek koji može okupiti”, govori Stipić o Klisović, te dodaje i da sada nema potrebe za paktom s Tomaševićem.

“Ostaje činjenica da Milana Bandića nitko nije uspio pobijediti na izborima, nebrojeno puta do sada rekao je kako će otići kad on bude htio, svoje obećanje je na neki način ispunio”, smatra Stipić.

“Nakon svih procesa i koruptivnih skandala koji su ga pratili, za društvenu higijenu bilo bi kudikamo povoljnije da je poražen na izborima, to bi bio znak zrelosti zagrebačkog elektorata, ovako nikada nećemo saznati bi li stvarno bio poražen”, kaže politički analitičar.

Stipić smatra da je najveći gubitnik nakon Bandićeve smrti Dario Juričan koji sada mora potražiti novi projekt.

“Već sada možemo reći kako je Zagreb zaslužio boljeg i poštenijeg gradonačelnika, no svaki narod zaslužuje vlast kakvu ima. Ostat će zabilježeno da je Bandić biran 20 godina u kontinuitetu, a to govori samo za sebe”, zaključio je.


Komentari