Osobe s invaliditetom idu na osposobljavanje za kuhare i čistaće

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO) pokrenula je projekt osposobljavanja osoba s invaliditetom za čistače i pomoćne kuhare vrijedan gotovo 836.000 kuna u koji će se do kraja srpnja iduće godine uključiti 55 osoba.

Projektom pod nazivom “Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga” želi se povećati zapošljivost osoba s invaliditetom za poslove čistača i pomoćnih kuhara, a u prvom je redu namijenjen osobama s intelektualnim teškoćama.

Do kraja srpnja iduće godine u osposobljavanje za pomoćne kuhare uključit će se 25 osoba, a za čistače 30. Svaka skupina ima po pet polaznika, a program za čistače upravo završava prva skupina, priopćio je u ponedjeljak URIHO, piše HINA.

Podsjeća da poslodavci imaju obvezu zaposliti tri posto osoba s invaliditetom ako imaju više od 20 radnika te da je najveći problem u kvalifikacijskoj strukturi nezaposlenih koja ne prati potrebe tržišta rada. U projekt su uključene osobe čija su zanimanja bliska čistačima i pomoćnim kuharima. Te osobe nemaju dovoljno iskustva, a zbog dugotrajne nezaposlenosti, izgubile su stečeno znanje i vještine.


Komentari