Osnivačica treće udruge majki odgojiteljica: Ne želimo se priklanjati politici, jedna mama je i umrla, želimo pomoći obiteljima

Screenshot

Puno je vrućih zagrebačkh tema posljednjih, pa nešto više od pola godine – otkako je na vlast došla nova generacija političara predvođena aktualnim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i Možemo! Uz obnovu nakon potresa, te jasno – zagrebačko smeće, jedna tema neće tako skoro iz medijskih stupaca, barem do svibnja ove godine. Tada bi naime, trebala “isteći” mjera roditelj-odgojitelj, te će 5800 obitelji s troje ili više djece ostati bez redovnog mjesečnog dohotka.

U tijeku su predaje zahtjeva za ocjenu ustavnosti ukidanja te mjere, posljednji je predala udruga U djeci je budućnost i to uz podršku Ivice Lovrića, jednog od najbližih suradnika pokojnog Milana Bandića; prvu je predala udruga HURO, koja već tri godine zastupa roditelje – odgojitelje, a u najavi su još i neke akcije.

No, zanimljiviji od svega je porast novih udruga koji su proizišle iz tog problema. Od početne Facebook inicijative Djeca su budućnost i HURO, “rodila” se još jedna udruga. Udruga Hrvatska Mati, koju predstavlja Liljana Dragić, jedina nije podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti Visokom upravnom sudu. Oni su, kako je rekla Ljiljana Dragić za Zagreb.info, odlučili ići drugim putem.

“Podnijeli smo Gradu Zagrebu jedan zahtjev na koji čekamo odgovor, a ako ga neće biti u nekom razumnom roku, onda ćemo krenuti u kaznene prijave za zlouporabu položaja i ovlasti”, najavila je Dragić.

Foto: Zagreb.info

No, o potencijalnom razilaženju ili raspadu unutar roditelja-odgojitelja, kaže Dragić, ne može se dogovoriti.

“Oni se bore na svoj način, a mi na svoji”, kaže Dragić i kaže da bi bilo najbolje kad bi svi roditelji-odgojitelji bili uključeni u rad svih udruga, dapače, “loše bi bilo da smo svi pod samo jednom udrugom”.

“Svi se mi borimo za isti cilj,” zaključuje Dragić.

Ali, napominje, ne žele se priklanjati politici i strankama, već ići svojim putem i tražiti pravnu zadovoljštinu na nekim drugim instancama.

Za svoju udrugu Hrvatska mati Dragić kaže da neće djelovati samo na problemu roditelja-odgojitelja već i na pitanjima obiteljske politike u zemlji, poticajima i inicijativama koje bi mogle zanimati roditelje. Upravo zato su i otvorili udrugu, kaže Ljiljana Dragić, kako bi pomogli svim roditeljima kojima je pomoć potrebna. Naime, kako bi mogli nastaviti svoju pravnu bitku za mjeru roditelj-odgojitelj potrebno je registrirati udrugu i otvoriti račun za skupljanje donacija.

“Evo, nedavno je umrla jedna mama od raka debelog crijeva, korisnica mjere, čijoj obitelji želimo pomoći”, kaže Dragić.


Komentari