Osmogodišnji genijalac iz Zagreba treba obraniti titulu najboljeg na svijetu, ali mu nedostaje novaca

Screenshot RTL

Patrik Čudić, osmogodišnji genijalac iz Zagreba, pobijedio je na nacionalnom natjecanju iz mentalne aritmetike i jedini se iz Hrvatske plasirao na Svjetsko natjecanje mentalne aritmetike u Kini, prenosi RTL.

No, postoji problem. Takav put je skup pa Patrikovi roditelji neumorno traže rješenje. Patrik je zlato na Svjetskom prvenstvu osvojio prošle godine u Moskvi i ne želi odustati od obrane titule najboljeg na svijetu.

”Na primjer 84 puta 43, ja to izračunam i napišem odgovor. Ponekad bude i netočno. Sve ovisi je li to večer. Jer navečer nisam baš pametan, ujutro sam svježiji i pametniji. Znam i na kvadrat, a jučer sam malo učio i razlomke”, kaže Patrik.

Do natjecanja je ostalo samo 20 dana, a nedostaje im novca za put. Njegova majka neće odustati, otvorila je i dva računa za donacije.

”Mama, ako mi odemo i kad se vratimo, hoćemo li mi imati za kruh? Kad vas to dijete pita, imate knedlu u grlu. I ja mu kažem, naravno da ćemo imati, nemoj se brinuti’, govori Patrikova majka Petra Petrović.

Poslala je, kaže, stotine mailova i uvijek dobila isti odgovor. Prvotno ju je odbilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja jer Patrikova disciplina nije vezana uz nastavni program.

”Javilo se konačno Ministarstvo obrazovanja, pokazali su inicijativu. Ne znamo još njihov odgovor, više ćemo znati idući tjedan”, kaže Petrović.

Kako pomoći?

Svakom uplatom Patrik je bliže ostvarenju svog cilja. Tome možete pridonijeti i vi uplatama na navedeni broj računa:

Podaci za uplatu iz Hrvatske IBAN: HR5124840083235785862, vlasnik računa Patrik Čudić.

Podaci za uplatu izvan Hrvatske:  https://www.gofundme.com/f/help-patrik-to-go-to-china…

Ili direktno za uplate iz inozemstva na račun: IBAN:IE67PSTS99030114370470
BIC:PSTSIE21


Komentari