‘Osjećamo se zaboravljeno i napušteno’ Brojne obitelji u Zaprešiću ostale su bez krova nad glavom

Photo: Tomislav Miletic/PIXSEL

Razoran potres 29. prosinca na području Sisačko-moslavačke županije osjetilo je čak šest milijuna ljudi, a mnogi su tada ostali bez krova nad glavom. Ova velika katastrofa digla je cijelu Hrvatsku na noge, a pomoć Banovini stiže svaki dan.

Koliko je ovaj potres bio snažan svjedoči i činjenica da je i grad Zaprešić bilježi veliku materijalnu štetu. Tako je u samom centru toga grada dio zgrada okružen policijskom trakom, a mještani oštećenih zgrada na Trgu žrtava fašizma otvorili su dušu u razgovoru za Večernji.  Naime, bez doma na tom području je ostalno stotine obitelji.

Među njima je Dalibor Pupovac koji je sa suprugom živio u prizemlju. Za vrijeme pandemije zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata, ostali su bez prihoda, a sada i bez krova nad glavom. Sreća u nesreći jest da kafić kojeg posjeduju nije oštećen pa sada tijekom dana borave tamo. Dobri gospodin Marinko iz restorana Batak odmah nakon tog kobnog 29. prosicna ponudio im je sobu u kojoj spavaju.

Nažalost, mnogi susjedi nisu bili te sreće, te još uvijek traže smještaj. Dodatne probleme stvara im to što je dio vlasnika stanova u Zaprešiću podignuo cijene najma nakon potresa. Još uvijek se čeka detaljan pregled zgrada, a zasad je ustanovljena strukturalna greška, te su zgrade  proglašene neuporabljivima, zbog čega su se mještani morali iseliti. Dio ih je privremeno smješten u Pansionu Gec u Ivancu, a smještaj omogućuje Grad. Također donesena je uredba kojom se s 2000 kuna subvencionira smještaj, no mnogi i dalje ne znaju gdje bi. Jedino što im zasad preostaje je čekanje.

Osjećamo se zaboravljeno i napušteno. Nitko nas ne spominje, ali znamo da postoje dobri ljudi sa stanovima po prihvatljivoj cijeni pa ih molimo da nam se jave kako bismo zbrinuli naše susjede”, kaže predstavnik stanara Željko Pećarić.


Komentari