Osim većih računa zbog smeća nam prijete i drastične kazne iz EU

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Prvog dana ove godine istekao je rok do kojeg je Hrvatska morala ispoštovati obavezu odvajanja najmanje 50 posto korisnog otpada, od papira i plastike, metala i stakla, piše 24 sata.

Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, Hrvatska je 2018. godine, što je zadnja obrađena godina, odvajala samo 31 posto otpada. Dakle, vrlo smo daleko od cilja koji je već trebao biti ispunjen, iako smo se na njega obavezali još 2013. godine.

Europska komisija nas je na to već upozorila u rujnu 2018. godine, a budemo li i dalje zaostajali, moguća je tužba u Luksemburgu. Prije nekoliko godina isti je sud, primjerice, Grčku osudio na jednokratnu kaznu od deset milijuna eura, i na još 30.000 eura svakog dana dok ciljeve ne ispuni.

“Republika Hrvatska poduzima sve potrebne aktivnosti kako bi ubrzala dostizanje ciljeva. Pri određivanju sankcija u obzir se uzima niz činjenica i okolnosti, a najvažnije je koje je aktivnosti država članica poduzela. Sankcije slijede tek ako država članica ne poduzima potrebne aktivnosti za ispunjenje cilja”, odgovaraju u ministarstvu.

Ne odgovaraju na pitanje hoće li penale iz EU na kraju platiti građani. Za sustav gospodarenja otpadom Hrvatska na raspolaganju ima 2,8 milijardi kuna iz EU fondova, no čak 63 jedinice lokalne samouprave još nisu niti počele odvajanje otpada.

Istodobno, u Zagrebu se najavljuje veliko poskupljenje odvoza, koje se u mnogim drugim gradovima već dogodilo. Kazna se uvijek izriče državi članici, kaže bivši ministar okoliša Slaven Dobrović. Dodaje kako će je u konačnici platiti proračun ili građani kroz skuplju uslugu. Treća je opcija da nam EU ubuduće daje manje novca za jačanje infrastrukture.


Komentari