Redovnici upozoravaju: Čak 70 zajednica iz Zagreba dobilo 350 do 400 posto veće račune, evo što predlažu kao rješenje

Foto: Facebook

Čak 70 redovničkih zajednica iz Zagreba i okolice koje imaju sklopljen ugovor s Gradskom plinarom Zagreb – Opskrba d.o.o. od 15. studenog 2021. dobilo je račune za potrošnju plina uvećane za 350 – 400 posto, izjavio je predsjednik Hrvatske redovničke konferencije (HRK) fra Slavko Slišković za Informativnu katoličku agenciju (IKA).

Hrvatska redovnička konferencija surađuje s Gradskom plinarom od 2013. preko paketa ugovora koji obuhvaća 70 mjernih mjesta na području grada Zagreba i okolice. Riječ je o samostanima ženskih i muških redovničkih zajednica i nekoliko ženskih klauzurnih samostana. Uz pojedine samostane nalaze se i dječji vrtići koje vode sestre redovnice.

Jedini izlaz je otkaz ugovora

GPZ im nije mogao ponuditi niže cijene, samo da je moguće svakoj redovničkoj zajednici pojedinačno raskinuti ugovor bez ikakvih penala, uz uvjet da su svi računi podmireni, i da nakon toga pređu kod drugog opskrbljivača.

Redovničke zajednice opskrbljivači svrstavaju u kategoriju “Poduzetništvo”, odnosno primjenjuju na njih cijene poslovnih subjekata. Redovničke zajednice, iako su pravne osobe, svoje objekte – samostane koriste prvenstveno u stambene svrhe, a i većina drugih djelatnosti nisu profitabilnog karaktera, nego uglavnom socijalnog i karitativnog.

Hrvatska redovnička konferencija stoga drži da bi pravedno rješenje bilo redovničke zajednice kategorizirati kao kućanstvo, a ne kao poduzetništvo te u skladu s time i obračunati plin za prethodno razdoblje. Vjerujemo da bismo na taj način pronašli zadovoljavajuće rješenje i za redovničke zajednice i za opskrbljivače.

Komentari