OSEBUJAN LIK POLITIČKE SCENE: Zbog čega Bandić još uvijek ima najveću potporu birača?

Robert Anic/PIXSELL

Hoćemo li vidjeti Zagreb bez Bandića?

Milan Bandić našao se u nezavidnoj poziciji. Pritisnut aferama, lošim zdravstvenim stanjem i padom popularnosti ušao je u predizbornu kampanju u utrci za još jedan mandat gradonačelnika Grada Zagreba.

Međutim, nedavno detaljno istraživanje, u posjedu tjednika Exspress, pokazuje da je Bandić još uvijek u vodstvu pred ostalim službenim kandidatima. Istina, rejting mu nikada nije bio manji, dok njegovom najžešćem protivniku i najvećoj prijetnji, Anki Mrak Taritaš podrška i popularnost vrtoglavo rastu. Tako u ovom trenutku aktualnog gradonačelnika podržava 32,7 posto građana, Sandra Švaljek bilježi 24,5 posto potpore, a Mrak- Taritaš 17,4 posto.

Bandićeva potpora stagnira, ona Sandre Švaljek opada, dok potpora Mrak- Taritaš raste iznimnom brzinom. Ipak, zanimljiva je činjenica da unatoč stalnoj pobuni građana, oni i dalje vide Milana Bandića kao zagrebačkog gradonačelnika. Kritike su konstantne, no građanima je on još uvijek prvi izbor.

Zbog čega je to tako?

Stavimo li političke igre sa strane, možemo primjetiti Bandićeve adute zbog kojih je blizak običnom čovjeku.

1. SVI GA RAZUMIJU

“Naduo sam se ko žabac, nisam ja Batman da letim po gradu, pojest ću sav snijeg, ja volim svoje kumice nemojte me svaditi s njima…”, samo su neke od Bandićevih izjava kojima na vrlo jasan i jednostavan način utire put do svojih birača. Bahatim i arogantnim političarima nema mjesta na političkoj sceni, a Bandić je očito među prvima koji je to shvatio i proveo u djelo.

2. U PRAVO VRIJEME NA PRAVOME MJESTU

Samo novinari znaju koliko je teško pratiti Bandićeve aktivnosti, posebno kada je riječ o vremenu prije izbora… Tereni kreću od ranim jutarnjim satima, a traju sve do 19 sati kada Bandić učini nemoguće – organizira tribinu za bespravno sagrađene objekte u 19 sati na području Sesveta, a već u 19,30 na Jelačićevom trgu otvara kulturnu manifestaciju te se druži i slika s građanima. On je čovjek od naroda (ili je barem stvorio takvu sliku) i za njega ne postoje važni i manje važni događaji. Zna Bandić, svaki glas je važan…

3. ZNA LUPITI ŠAKOM O STOL

Često smo svjedoci Bandićevih provokacija na fino odaslanih s govornice zagrebačke Gradske skupštine. Koliko god se trudili isprovocirati ga, gradski zastupnici iz ove igre s Bandićem, izlaze kao gubitnici. Isto tako, zna pokazati i tko je šef u ovome gradu i kada mu se stvari otmu kontroli, zahvaljujući svojim ovlastima sve opet staviti na svoje mjesto, onako kako je on to zamislio.

4. “JEDAN JE OD NAS”

Obučen u obične majice i finije hlače koje često zamijeni i običnim trapericama, ne ostavlja dojam političara koji ne razumije i ne shvaća probleme svojih ljude. Retorika, gestikulacija i način odijevanja šalju poruku: “Ja sam vaš čovjek” što ga na njegovu sreću, stavlja u prednost pred ostalim kolegama političarima koji se se gotovo nikada ne mogu vidjeti u ležernim izdanjima. Velika ljubav prema zlatnom retriveru Rudiju kojeg često vodi i na različite aktivnost, odnosno kada mu to prilike dopuštaju, nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnima. Udara na emocije i tamo gdje su ljudi, znanstveno dokazano, najslabiji.

5. POLITIČKO ISKUSTVO

I na kraju, ali ne najmanje važno, Milan Bandić poznaje Zagreb kao svoj džep. Upoznat je  s činjenicom da u 21. stoljeću postoje gradske četvrti u kojima još uvijek nije riješeno pitanje kanalizacije i vodovoda, manjka vrtića i slično… Upoznat je  i s političkim putevima svojih konkurenata pa ga to, samim time, stavlja korak ispred svih. Na kraju krajeva, sjetimo se kako je bio član SDP-a i kako mu nije strano sudjelovati u crkvenoj procesiji, a navečer staviti bedž Josipa Broza Tita. Igra se Bandić s političkim ideologijama jer nakon toliko godina provedenih u politici, to si očito može i dopustiti, odnosno za to – ne biti kažnjen…

Hoće li mu ovi aduti opet proći?

Vidljivo je da se Bandić istrošio, vidljiva je i njegova nervoza ali i brojni kiksevi koje u zadnje vrijeme radi češće no inače. Podsjetimo na vrijeđanje Mirjane Hrge i brojne radove izvedene unatoč volji građana. Nakon poražavajućih rezulatata na parlamentarnoj razini, mnogi su se s pravom zapitali izmiče li mu i njegova dugogodišnja utvrda čelne fotelje Grada Zagreba.

Navedeno istraživanje pokazuje prednost pred ostalim kandidatima, no lokalni izbori su za 6 mjeseci, Mrak Taritaš sve je popularnija, a donedavna gradonačelnikova zamjenica s potporom HSLS-a, Sandra Švaljek, također mu puše za vratom.

Zagreb bez Bandića izgledan je rasplet ove situacije. Ipak, poznajući birače sve je moguće, pa čak i šesti mandat o kojem mnogi ne žele niti razmišljati. A od svog poznatog populizma aktualni gradonačelnik ne odustaje, razmišljajući o “nabavi lopata za svaku zagrebačku obitelj”, malog čovjeka još uvijek se grčevito drži, uvjeren da će mu upravo on donijeti još jedan mandat.

Hoće li to biti tako, vidjet ćemo u svibnju iduće godine. Volja građana ipak je najjači adut.

>>>‘VIZIJA ZAGREBA’ SANDRE ŠVALJEK: Nezavisna skupštinska zastupnica čiji su partneri – građani (VIDEO)

>>>MRAK-TARITAŠ ZAPOČELA KAMPANJU: Želi smanjiti prirez i izgraditi mostove, a snijeg neće jesti

 

Komentari

loading...