Osam razloga zašto ne možemo/ZA DORADITI

Zaboravili smo kako komunicirati kroz dodir. Znamo kako drugima povremeni dati zagrljaj ili poljubac na obraz, ali moderna tehnologija utječe na oblik interakcije koju imamo s drugim ljudima. Pod dojmom smo da smo više povezani, no tome nije slučaj: ekran nikada neće moći zamjeniti dodir ruke ili tapšanje po leđima. To je zabrinjavajuće zbog činjenice da je dodir prvo osjetilo koje koristimo za komuniciranje.

Dodir je ključan čimbenik naše komunikacije. To je jedan od prvih osjetila koji koristimo i može se smatrati našim prvim pravim jezikom. Pitajte bilo koju majku što se dogodi  kada dotakne svoj trbuh tijekom trudnoće?

Ideja da je neverbalna komunikacija od ključne važnosti za razumjevanj nije nova. Ne toliko davna istraživanja su pokazala da možemo interpretirati tuđe emocije od drugih neverbalnih gesta kao što je dodir. Rođeni smo sa sposobnosti razumjevanja “jezika dodira” i koristimo taj jezik kako bismo izrazili više emocija odjednom, kao zahvalnost, ponos i zadovoljstvo.

U vezama je dodir od izuzetne važnosti s kojim komuniciramo sreću, osjećaj pripadanja, sigurnosti i povezanosti. Ta veza može biti toliko snažna da su znanstvenici otkrili da se romantični partneri trebaju držati za ruke kako bi uskladili moždane valove, otkucaje srca, disanje i olakšanje boli.

Nadalje, dodir je toliko moćan da može utjecati na biološke funkcije partnera. Može potaknuti mozak na ispuštanje oksitocina “hormona ljubavi/sreće”, koji je kemijski spoj koji vam daje osjećaj sreće, zadovoljstva, i ljubavi.

Istraživanja pokazuju iako se bebama sve osnovne potrebe zadovolje (hrana, odmor, mijenjanje pelena), a dodir im se uskrati, mogu umrjeti. Ako bebu otac, majka ili skrbnik ne zagrli, poljubi ili mazi može dovesti do problema u mentalnom i fizičkom zdravlju.To je jedna od ključnih činjenica koliko je dodir bitan za ljudska bića.

Znanstvenici znaju koliko je dodir bitan za zdrav emocionalan i mentalan razvoj. Neki vjeruju da je naša potreba za dodirom povezana s potrebom za ljubavi. To je alat za preživljavanje koji smo razvili tijekom evolucije koji nam je pomogao da ostanemo živi.

Zbog naše društvene prirode, jedna od primarnih potreba je dodir. Većina naših društvenih interakcija su usko povezana s nekim oblikom dodira, kao što su tapšanje po leđima, rukovanje, zagrljaj ili poljubac. Takve interakcije su klučne za razvoj povjerenja i veza. Zato usamljenost nije samo manjak druženja, već o manjak fizičke interakcije.

Dodir nam pomaže u uspostavljanju naših osobnih i fizičkih granica, no baš zato kada odlučimo propustiti nekoga kroz naše granice dozvoljavamo da dođe do osjećaja bliskosti i boljih odnosa s obitelji i voljenima.

Pošto naš mozak otpušta oksitocin tijekom fizičke interakcije, mi dobijemo osjećaj sreće. Taj kemijski spoj spušta krvni tlak i smanjuje hormon stresa, zbog toga se osjećamo smireno i zadovoljno. Zato osobe koje više koriste dodir u međuljudskom odnosu imajub veću razinu “hormona sreće”.

U Kineskoj i Indijskoj kulturi dodir se je koristio kao izvor liječenja, a danas medicinska istraživanja ukazuju koliko učinkovit i moćan dodir može biti. Neka istraživanja pokazuju da se dodir može koristiti kao oblik anestetika kod oboljelih od raka, te da umanjuje bol. Kod pacjenata s demencijom, istraživanja pokazuju da dodir smanjuje razinu napetosti i anksioznosti.

Dodir nam pomaže u percepciji i doživljaju stvari više nego druga osjetila. To je direktan način na koji razumijemo našu okolinu. U slučajima kada sumnjamo u točnost naših osjetila, odmah se prebacimo na dodir zato što od svih osjetila najviše vjerujemo dodiru da nam pokaže pravo stanje stvari.

Dodir nam ne služi samo kao pomoć u doživljavanju stvarnosti, ima i društvenu ulogu u stvaranju i održavanju međuljudskih odnosa, može nam ukazati koliko smo bliski s prijateljima.

Israživanja pokazuju da smo skloniji pomoći strancima ako nas se fizički dotakne tijekom traženja pomoći. Istraživanja u ugostiteljstvu pokazuju da konobari/konobarice imaju veći šansu dobivanja napojnice ako lagano dotaknu rame gosta dok poslužuju naradžbu.

To je zato što dodirom poboljšavamo percepciju iskrenosti i povjerljivosti, sada znate za idući put kada želite bolje proći u dogovorima, pokušajte primjereno dotaknuti sugovornika. Možda ih uspijete dobiti na svoju stranu.

Vjerujete li da ćemo vratiti međuljudski dodir u ovom modernom digitalnom dobu? Da li biste htjeli češće zagrliti i poljubiti vaše prijatelje nakon ovih informacija? Recite nam vaša mišljenja.

 


Komentari