ORGANIZIRA SE VELIKI PROSVJED ANTIFAŠISTA: Ne žele misu zadušnicu za Antu Pavelića, evo što još poručuju!

Facebook

Prosvjed je najavljen za 28. prosinac  u 18 sati ispred crkve u Palmotićevoj u Zagrebu.

Incijativa pod nazivom ”Protiv fašizma” poziva na veliki prosvjed  protiv mise zadušnice za Antu Pavelića. Ova objava proširila se svim stranicama koje nose predznak ”antifašizam”, pa se tako između ostalog može naći i na stranici ”Ustaše su najveća sramota Hrvata”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Mi – antifašisti, aktivisti, i obični građani okupljeni u neformalnu inicijativu Protiv fašizma, pišemo ovo priopćenje zgroženi smjerom u kojem se naše društvo kreće. U protekloj godini svjedočili smo brojnim (manje ili više uspješnim) primjerima rehabilitacije fašističke NDH. Nabrojat ćemo samo neke: poljudska svastika, pokušaji postrojavanja crnokošuljaša minornog profašističkog AHSP-a, osnivanje „SS garde“ puno manje minornog profašističkog HDSSB-a i naslikavanje njihovog vođe, zločinca Glavaša sa „Hitlerovim vinom“, te medijske egzibicije i društveni ugled koji se pruža proustaškim sitnim kriminalcima poput V. Bujanca.

Kao antifašisti, kombinaciju ovakvih pojava na društvenoj „margini“ sa sve većim i otvorenijim skretanjem u ekstremistički nacionalizam i govor mržnje od strane takozvane „umjerene“ desnice, utjecajnih političara i najviših crkvenih krugova smatramo alarmantnom i pogubnom. Također nas brine i utjecaj ekstremno desnog krila Crkve na postizborni proces pregovora o mandataru Vlade, a kojem smo svjedočili upravo ovih dana.

Navedene tendencije nemamo namjeru promatrati šutke i bez reakcije. Hrvatska povijest u razdoblju 2. svjetskog rata nije „otvorena tema“ niti je podložna naknadnim tumačenjima revizionista i ustaških ideologa nove generacije. Na ovom području sukobile su se dvije organizirane snage: partizanski pokret otpora pod vodstvom Komunističke partije, i nacistička Njemačka sa svojim saveznicima i satelitima. Partizani su moralni, politički i vojni pobjednici, dok su nacisti (uz talijanske fašiste, Pavelićeve ustaše, četnike Draže Mihailovića i sve ostale koji su s njima surađivali do zadnjeg trena) gubitnici. Ustaški pokret predstavlja najveću sramotu hrvatskog naroda, i jedino zahvaljujući Narodnooslobodilačkoj borbi smo tu pošast porazili i svrstali se na pravu stranu povijesti i uz bok pobjedničkim snagama.

Ovu burnu godinu na već tradicionalan način zatvorit će najsramotniji događaj u „nepokorenom gradu“ Zagrebu – javna misa zadušnica za ustaškog zločinca Antu Pavelića. Iako smo i proteklih godina organizirali demonstracije pred crkvom u Palmotićevoj ulici, zbog ranije navedenih faktora smatramo da je potrebno pojačati razinu organizacije, masovnosti i javne vidljivosti. Zbog toga šaljemo ovaj proglas u nadi da će ga mediji prenijeti i informirati javnost o samom prosvjedu.

Pozivamo sve dobronamjerne ljude, one koji su zainteresirani za obranu osnovnih antifašističkih vrijednosti našeg društva, aktiviste i borce za radnička i ljudska prava da se odazovu pozivu na prosvjed i pridruže nam se 28.12. u 18 sati ispred crkve u Palmotićevoj u Zagrebu. Pokažimo fašizmu da se ne bojimo, da nas je više, i da nećemo dopustiti da taj otrov nesmetano kola našim ulicama!”

Komentari