Organi umrlog mladića spasit će sedam života! Neutješna majka: ‘Jučer su mog sina skinuli u bolnici s aparata’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Ilustracija

U četvrtak je Zagrebom i Hrvatskom odjeknula vijest kako je 36-godišnji M.Š.R. iz Zaprešića, kojem je prošlog tjedna, prije osam dana, tijekom policijske intervencije, uhićenja i pretresa obiteljske kuće odjednom pozlilo. Njegova majka odlučila je da se njegovi organi doniraju, a kako doznaje Jutarnji, spasit će sedam života.

“Jučer su mog sina skinuli u bolnici s aparata čim sam potpisala za donaciju njegovih organa. Mislim da ih je ukupno osam donirano. Kako proživljavam sve ovo? Mirim se sa činjenicom da je moj sin morao umrijeti da se spase drugi ljudski životi. Idući tjedan u utorak u 14 sati ispratit ću ga na posljednje počivalište na zaprešićkom groblju, a sada sam u fazi traženja njegove fotografije za osmrtnicu, organizacije sprovoda, pronalasku duševnog mira. Njegovi dokumenti su na policiji, nemam ništa i izvan sebe sam”, rekla im je.

Radi se o 36-godišnjaku koji je s još devetoricom, među kojima je bivši ravnatelj jednog zaprešićkog vrtića, osumnjičen za preprodaju droge. Kod muškarca su u pretresu pronašli 32 grama marihuane, 0,2 grama kokaina te uređaj za vakumiranje.

Njegova se majka se nakon svega obrušila na policiju da su neprimjereno postupali i da je zbog toga u bolnicu završio u teškom stanju. No, interna istraga MUP-a provedena odmah nakon događaja i prema propisanoj proceduri zaključila je da je postupanje zagrebačkih policajaca bilo zakonito i opravdano.

“Stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu MUP-a provjerama je obuhvatio taktiku postupanja, razmjernost i postupnost u primjeni policijskih ovlasti, te opravdanost i zakonitost uporabe sredstava prisile ali i činjenice i okolnosti koje su prethodile uporabi sredstava prisile kao i okolnosti nakon samog postupanja. Obavljenim izvanrednim nadzorom utvrđeno je kako su policijski službenici opravdano i zakonito uporabili sredstva prisile – tjelesnu snagu i sredstava za vezivanje nad 36-godišnjakom, sukladno odredbama članka 82., 84. i 85. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te članka 127., 129. i 133. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika, te da policijski službenici svojim postupanjem nisu prouzročili narušavanje zdravstvenog stanja 36-godišnjaka”, odgovorili su Jutarnjem iz PU zagrebačke.


Komentari