ORAH SE PRIDRUŽIO KOALICIJI ‘NEMA PRODAJE’: ‘Mi ćemo se boriti za hrvatskog građanina, za malog čovjeka’

Politička stranka ORaH pridružila se koaliciji “Nema prodaje”, pozivaju i Živi zid da im se pridruži.

U petak 12. kolovoza održana je tiskovna konferencija koalicije pod nazivom “Nema prodaje”. Podsjetimo, koaliciju “Nema prodaje” predvodi Stipe Petrina, zatim Slobodna Hrvatska, stranka nastala od aktivista i osnivača Živog zida, te Pokret Zajedno kojeg predvodi Karino Hromin Sturm. Na tiskovnoj konferenciji javnost je obavještena da se koaliciji pridružila politička stranka Održivi razvoj Hrvatske – ORaH.

Što se tiče partnera, žestoko se protive strankama HDZ i SDP: “U današnjoj ekonomskoj situaciji u kojoj smo došli u dužničko ropstvo u koje su nas dovele dvije stranke – HDZ i SDP – zalažemo se za ovaj projekt jer je to nije samo jedan program, ima jako puno programa”, objasnio je Karino Hromin Sturm, predsjednik Pokreta Zajedno. Predsjednik ORaH-a podsjetio je na to da se danas održava sučeljavanje HDZ-a i SDP-a na HRT-u.

Hromin Sturm dotaknuo se i činjenica o trenutnom lošem stanju u kojem se Hrvatska nalazi: “Ovaj narod je doveden u dužničko ropstvo; zaduženje preko 47 milijardi eura, ima ovršenih, rankiranih, teroriziranih, blokiranih, ljudi su ostali bez posla. 85% proizvodnje je uništeno, 95% banaka je u stranim rukama, sve je to nezakonito provedeno, što je ustvrdila i Državna komisija.”

Javnost je zanimalo što je bilo za Živim zidom, na što je Dušan Cvetanović, glavni tajnik Slobodne Hrvatske, objasnio da je koalicija “Nema prodaje” tijekom čitave kampanje pozivala Živi zid da im se pridruži, no nisu pokazali interes. Ipak, poziv i dalje stoji: “Mi ih pozivamo da napravimo zajedničku platformu koje bi mogla uzdrmati političku scenu i dovesti do novog odnosa snaga u Saboru”, optimističan je Cvetanović.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

Njihov cilj je rovedba strategije gdje povisujemo plaće, pokreću potrošnju i proizvodnju, zapošljavaju nezaposlene.

“Želim istaknuti i programsku kompatibilnost stranaka. ORaH ima razrađenih preko 40 programskih cjelina, što smatram velikim programskim bogatstvom. Imamo šansu za barem jedan mandat u izbornim jedinicama. Sigurni smo za 9. jedinicu”, ustvrdio je Dražen Dizdar, supredsjednik Slobodne Hrvatske.

U ime ORaH-a, javnosti se obratio čelnik stranke, Luka Keller, koji za “Nema prodaje” kaže da je to koalicija čistih ruku, vrijednih ljudi, pametnih ljudi. Mi ćemo se boriti za hrvatskog građanina, za malog čovjeka.” Nadodaje da se neće baviti ustašama, partizanima i ideologijom, već se boriti za blokirane i nezaposlene ljude te se fokusirati na rješavanje socijalnih problema.

Keller kaže da ORaH u ovu koaliciju donosi programski kapital. Podsjeća da je MOST prepisao poljoprivrednu politiku i politiku reforme javne uprave, no istu nije proveo. Stoga, ORaH se prvenstveno zalaže za reforme u poljoprivredi; reorganizaciju, investiciju, ekonomski rast Slavonije, uz ono najbitnije: čistu energetiku. Žele da se koristi zdrava, prirodna i čista energija, i da Hrvatska koristi svoju hranu i svoju vodu. Budući da ORaH ima snažnu antikorupcijsku politiku, u tome se posebno slaže s koalicijskim partnerom.

Keller zaključuje kako je ovo početak pobjedničke priče i optimističniji je od svojih kolega: “Imat ćemo klub u Saboru. Nema prodaje!”


Komentari