OPTUŽNICA PROTIV BANDIĆA, LOVRIĆA I PALAC NIJE POTVRĐENA: USKOK ovaj potez obrane smatra odugovlačenjem

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Optužnica protiv Milana Bandića, Ivice Lovrića i Zdenke Palac danas nije potvrđena na Županijskom sudu u Zagrebu.

Obrana Milana Bandića tražila je da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje iskazi svjedoka koji su ispitani u USKOK-u bez nazočnosti odvjetnika. Tako ispitivanje predviđeno je zakonom o kaznenom postupku, a obrane u svim većim sudskim predmetima u posljednje vrijeme traže da se iskazi tako ispitanih svjedoka izdvoje iz spisa.

Njihove zahtjeve sud odbija, što je i ovoga puta bio slučaj. S obzirom na tu odluku optužnog vijeća, Bandićeva obrana ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

‘Izdvajanjem iskaza povrijeđena su prava optuženika na obranu’

Inače praksa Vrhovnog suda u svim sličnim situacijama do sada je bila da se potvrde odluke optužnih vijeća, odnosno da iskazi svjedoka ostanu u spisu. Jadranka Sloković, braniteljica Milana Bandića, kazala je da su oni izdvajanje ovih iskaza tražili jer smatraju da su time povrijeđena prava optuženika na obranu. Dodala je da je praksa Županijskog suda i Vrhovnog suda do sada bila da se ti zahtjevi odbijaju, no isto tako, rekla je da se nada da će se to jednog dana promijeniti, s obzirom na to da se stvari u pravu mijenjaju, piše vecernji.hr.

USKOK ovaj potez nazvao odugovlačenjem

Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a, ovaj potez obrane nazvao je odugovlačenjem. Bandić i ostali terete se u aferi štandovi za pogodovanje građanskoj inicijativi U ime obitelji. Ovo je inače bila treća sjednica optužnog vijeća.

Prvi put sud je optužnicu odbacio, smatrajući da u onom za što se Bandić i ostali terete nema elemenata kaznenog djela. Tu odluku je ukinuo Vrhovni sud vrativši optužnicu na ponovno odlučivanje. Prošli put, u rujnu, sjednica optužnog vijeća bila je odgođena jer Ivica Lovrić nije primio sudski poziv.


Komentari