Optuženik u aferi GUP: ‘Tužitelju sam zanimljiv jer sam bio blizak suradnik Bandiću’

FOTO: Ivan Klindić

“Tužitelju sam zanimljiv jer sam u javnosti percipiran kao blizak suradnik gradonačelnika i kao takav trebao sam gradonačelnika dovesti u inkriminirajući položaj. Nisam počinio to za što me se tereti. Rad u gradskoj upravi i lanac upravljanja počivaju na povjerenju, a ja nisam imao razloga posumnjati u suradnike”, kazao je u svojoj obrani Davor Jelavić, jedan od optuženih u aferi GUP, piše Večernji.

Njega, Željka Horvata, Jadranku Veselić Bruvo, Ivicu Fanjeka, Vidoja Buluma, Gretu Augustinović Pavičić, Petra Milasa i Andreju Gazdek USKOK tereti da su malverzacijama s prenamjenama gradskih zemljišta Grad Zagreb oštetili za oko 68 milijuna kuna. Optužnica protiv njih podignuta je 2015. godine, a suđenje koje je počelo u veljači 2017. ulazi u završnu fazu.

Horvat je u svojoj obrani naveo da su se ispravci prostornih planova radili svugdje u zemlji, a ne samo i Zagrebu. Kazao je i da Zakon o prostornom uređenju uopće ne propisuje proceduru ispravaka grešaka Generalnog urbanističkog plana. Njemu i ostalima stavlja se na teret i da su ispravke GUP-a koristili kako bi radili prenamjene u izvornom planu, a on je u obrani naveo i da svi oni koji su bili angažirani u proceduri uopće nisu percipirali da se time možda povećava vrijednost zemljišta.


Komentari