‘OPROSTITE ŠTO SMETAM, NE MOGU DISATI…’ Veliki prosvjed u Zagrebu: Zbog smrti Vladimira Matijanića traže Berošev odlazak!

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas će na Markovu trgu održati prosvjed, šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića. Ustraju na istrazi o propustima u njegovom liječenju, ali i smjeni ministra zdravstva Vilija Beroša.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko najavio je da je prosvjed, s početkom u 12 sati ispred Novinarskog doma, naziva ”Oprostite što smetam, ne mogu disati”, organiziran nakon što je HND šest mjeseci upozoravao da u slučaju smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao.

”Vili Beroš mora otići, tu nema nikakve dvojbe i nikakve rasprave. Mi već šest mjeseci svjedočimo jednom bešćutnom zataškavanju u slučaju Matijanić. Vili Beroš i sustav koji on predstavlja učinio je sve da se istina nikada ne sazna”, rekao je Zovko u subotu.

Poručio je i da su rezultati povjerenstva Ministarstva zdravstva, da u pružanju medicinske skrbi Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta, jedna od ”najogavnijih stvari koja se dogodila u povijesti ovog društva” jer je krivcem, kaže, proglašen Matijanić.

Foto : Vladimir Dugandzic / CROPIX

Naglasio je i da planirani prosvjed nikako nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika.

Istaknuo je i da je obitelj Matijanića dobila nalaze, kako je rekao, ”fantomskog povjerenstva”, pet minuta prije njihove službene najave zaključivši i kako je riječ o ”medicinski potpomognutom ubojstvu”.

Podsjetio je da je 5000 građana potpisalo peticiju da novo i nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju Matijanića.

”Nećemo odustati ako premijer i dalje bude branio bešćutnog ministra”

”Nakon prosvjeda, ukoliko premijer i dalje bude tvrdoglav u branjenju bešćutnog ministra, nećemo odustati”, zaključio je Zovko.

Matijanićeva životna partnerica, novinarka Indexa Andrea Topić, pozvala je sve građane da se priključe prosvjedu, naglasivši ”neka na prosvjed ne dođu ljudi koji misle da je zdravstvo savršeno”.

Novinar Vladimir Matijanić umro je u Splitu 6. kolovoza prošle godine od posljedica bolesti vezanih uz teške posljedice COVID-a. Nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje i moguće uskraćivanje odgovarajuće medicinske pomoći, zaključak stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva bio je da u pružanju medicinske skrbi novinaru Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta.

Okupljanje za prosvjed počinje u 12 sati ispred zagrebačkog Novinarskog doma, a u 13 sati kreće prosvjedna šetnja od Novinarskog doma, preko Trga Republike Hrvatske, Frankopanske do Ilice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića te Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Markov trg.


Komentari