OPREZ! U Zagrebu moguće jako nevrijeme! Arhitektica Petrinjak: “Postoji jedna veća opasnost”…

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Narednih dana očekuje nas vrlo nestabilno vrijeme, moguća su grmljavinska nevremena, a prema meteorolzima iz DHMZ-a vrijeme je potencijalno opasno. Posebno je to važno za područje Zagreba koji se s obnovom grada od potresa nije maknuo s mrtve točke.

Koliko je potencijalno loše vrijeme opasno za derutne zgrade, dimnjake koji kao da čekaju da iste sekunde padnu s oštećenih kuća, pitali smo arhitekticu Petrinjak: “Ukoliko dođe do većeg nevremena, oštećenja se mogu pogoršati, voda može nanijeti štetu kroz dimnjake i naravno tamo gdje su porušeni krovovi. Ono što je još opasnije, to je vjetar. Ukoliko dođe do jačeg vjetra, oštećeni objetki mogu jako narušiti stabilnost.” Arhitektica napominje kako postoji još jedan veći problem od potencijalnog nevremena.

“Ono što je puno opasnije od kiše i vjetra, jest tramvajski promet koji se polako pušta. Mislim da oni koji o tome odlučuju nisu uopće svjesni kolike su vibracije na našim tramvajskim prugama te koliko to utječe na objekte oštećene u potresu. Osim toga, mi još uopće ne znamo koliko je oštećenja ispod zemlje i kako će tlo reagirati na vibracije koje proizvedu tramvaji”, zaključuje Petrinjak.

U svakom slučaju, svaka vremenska anomalija nije dobra za grad koji je teško stradao u potresu, a kao vidimo opasnosti su mnogobrojne…

 

Komentari