Oporba zabrinuta obnovom grada: ‘Neka Bandić izvoli skinuti skele sa zgrada’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Razarajući potres koji je u nedjelju pogodio Zagreb, posebice je ostavio posljedice na zgradama u Gornjem i Donjem gradu.

Prije nekoliko godina zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pokrenuo je “projekt” obnove fasada zgrada na način da Grad ulična pročelja sufinancira 80 posto, a ostala pročelja 60 posto dok stanari sufinanciraju preostali iznos. No, obnova je dosezala astronomske iznose i malo tko se odlučio na to.

Prošle godine je zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak upozorio na problem postavljanja skela na fasade koje su nekoliko godina bile na zgradama, a fasade nisu obnovljene.

“Postavljanje skela na fasade bio je pompozno najavljivan Bandićev “New Deal”. No, to je totalno promašen projekt koji je vrijedio milijarde kuna, a kojih zapravo nije bilo, jer su to bile isprazne priče i nije postojao natječaj. S druge strane, taj je projekt bio toliko skup za građane – stanare zgrada koji su željeli obnoviti fasade na svojim zgradama, ali to nisu mogli realizirati“, rekao je Stojak za Otvoreno.hr.

Upozorio je na to kako je taj Bandićev projekt zapravo pokrenut nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora 2017.

“To su očito bili njegovi predizborni projekti. Sada je vidljivo kako je potreban stručan pristup obnovi gornjogradskih i donjogradskih fasada na zgradama. Možda bi čak bilo i manje materijalne štete da se to obnovilo kako treba prije desetak godina. Bojim se da, ako će sadašnja gradska vlast sudjelovati u obnovi Zagreba da će ta obnova trajati sljedećih 50 godina, jer su oni, nažalost svoju nesposobnost dosad pokazali, i to baš u segmentu obnove fasada na zgrada u Gornjem i Donjem gradu“, zaključio je Stojak.

Istog je mišljenja i saborska zastupnica stranke Glas Anka Mrak Taritaš koja je i sama pogođena potresom, jer je i njezina zgrada u kojoj stanuje u Donjem gradu jedna od onih koja je pretrpjela teža oštećenja.

Na upit što bi trebalo napraviti sa skelama na zgradama, Anka Mrak Taritaš je rezolutno odgovorila “Neka ih izvoli skinuti!

“Nalazimo se u izvanrednoj situaciji u kojoj treba sve maknuti i osposobiti zgrade da u stanovima ljudi mogu koliko toliko normalno živjeti. S druge strane treba osigurati i sanirati bolnice koje se isto nalaze u starim zgradama”, istaknula je Anka Mrak Taritaš dodavši kako je ovo situacija koja zahtijeva odgovorno ponašanje.


Komentari