Oporba smiruje gradonačelnika: Ništa se dramatično neće dogoditi ako GUP ne bude izglasan

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Klub lijevog bloka poručio je danas kako se ništa dramatično neće dogoditi ukoliko sutra Generalni urbanistički plan (GUP) ne prođe na Gradskoj skupštini.

Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) ocijenio je kako je novi GUP najkontroverzniji prostorni plan u povijesti Hrvatske, s obzirom da nikada nije stiglo više primjedbi građana, nikada ujedinjena struka nije jače ustala protiv toga, nikada više vijeća gradskih četvrti nije bilo protiv tog plana, ali je unatoč dvije javne rasprave i dalje na dnevnom redu.

Na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine, koja će se održati u četvrtak, Tomašević je podsjetio da proces izmjena GUP-a traje gotovo pet godina, a ništa dramatično nije se dogodilo u smislu da je grad stao ili da ne funkcionira.

“Ako izmjene GUP-a ne budu izglasane, ništa dramatično neće se dogoditi“, poručio je Tomašević, koji smatra da je u interesu građana i Zagreba da se krene u izradu novog GUP-a.

Osvrnuo se na izjavu gradonačelnika Milana Bandića da će se “do zadnje kapi krvi” boriti za GUP i interese građana, ustvrdivši da se Bandić bori za interese investitora iz Dubaija i svoje interese.

Tomašević očekuje da HDZ neće Bandiću dati političku transfuziju, “inače će se zaraziti virusom političkog uništenja”. Ipak, smatra manje vjerojatnim da će HDZ podnijeti amandmane kako se o GUP-u ne bi glasalo na ovoj sjednici. Vjerojatnije je da će HDZ glasati za nego da će glasati protiv, smatra Tomašević.

Rada Borić (Nova ljevica) osvrnula se na problem zaduženja grada za više od milijardu kuna, ustvrdivši da se taj dug nije dogodio zbog poreznih reformi ili smanjenja gradskih prihoda, kako se opravdava Gradska uprava, već zbog različitih preskupih obećanja i preplaćenih radova.

Zabrinjava, kaže, prijenos duga koji za prošlu godinu iznosi 400.000 kuna, tako da je minus na gradskom računu od više od milijardu kuna tek vrh ledene sante. “Onaj tko preuzme grad tek će vidjeti što će otkriti”, kaže Borić koja se boji da će zagrebački dug biti veći od Agrokorova.

To će sve ponovno morati platiti građani, jer Zagreb neće moći uprihoditi više novca budući da će najviše potrošiti na plaćanje skupih kredita, upozorila je Borić podsjetivši da će Zagreb samo za kamate na sljemensku Žičaru u 15 godina sveukupno morati osigurati 112 milijuna kuna.

Novi gradski zastupnik Radničke fronte David Bilić osvrnuo se na nedavni prosvjed protiv Bandića pod nazivom “Dosta je!”, poručivši kako je dosta načina kojim se gospodari otpadom, da podobni poduzetnici koriste gradski proračun kao svoju privatnu blagajnu, te prakse gradonačelnika – korupcije i klijentelizma.

Gradske zastupnike je pozvao da izglasaju prijedlog opozicije o raspisivanju referenduma o GUP-u. “Treba nam novi GUP, koji će biti istinski razvojni dokument, koji neće biti napravljen za Bandićeve podobne prijatelje”, kaže Bilić.


Komentari