Oporba iz protesta izašla na Markov trg, bojkotirali glasanje u Saboru: ‘Radimo po svom’

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Po početku današnjeg rada Sabora oporba je protestirala protiv toga što je Vlada u ponedjeljak odbila gotovo sve njihove amandmane na državni proračun za iduću godinu.

Oporbeni zastupnici i zastupnice tako su izašli na Markov trg dok je u Saboru trajalo glasanje i odbijanje predloženih oporbenih amandmana, s točno 76 ruku. Oporba je svoj stav i potez objasnila time kako neće sudjelovati u glasovanju jer zastupnici većine nisu u ponedjeljak sudjelovali u raspravi i izjašnjavanju o ukupno 311 uglavnom oporbenih amandmana. Naime, ukupno je pristigao 331 amandman, no 20 ih je proglašeno nevažećima.

“Od 331 amandmana, Vlada je prihvatila tek nekoliko, ali ni jedan suštinski, čime je pokazala potpuno nerazumijevanje situacije u kojoj se država nalazi. Hrvatska i svijet suočeni su s najvećom mirnodopskom krizom nakon Drugog svjetskog rata, ona je zdravstvena, ali i ekonomska. Rezultirala je time da bolesnike više ne možemo smještati u bolnice nego u šatore ispred bolnica, svakog nam dana umiru dva školska razreda, a pravimo se da se ne događa ništa”, kazao je na samom početku današnjeg rada u Saboru SDP-ov Peđa Grbin predbacivši Vladi što u trenutku takve krize, umjesto suradnje, odbija sve oporbene amandmane bez suvislog obrazloženja.

Grbin je najavio kako SDP neće sudjelovati u glasovanju. Isto je potom učinio i Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta kazavši da predstavnici većine gotovo da nisu htjeli sudjelovati u raspravi, što je nastavak djelovanja trgovačko-uhljebničke koalicije.

“Odbijanjem gotovo svih oporbenih amandmana pokazali ste da ste najpametniji. Razumijete zašto ne treba ulagati u infrastrukturu, pojačavati dječje doplatke… Vi razumijete, mi ne razumijemo. Danas vam nitko ne zavidi na znanju koje imate. Iskoristili ste ga samo da vama bude dobro”, poručio je Mostov zastupnik Božo Petrov.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović Vladu je nazvao licemjernom.

“Kad je počela koronakriza, tražio se konsenzus o zakonu o Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Prihvatili smo ga. Ako smo podržali Stožer i Vladu da rukovode krizom, mogli smo i dalje sudjelovati u tim procesima kroz kreiranje proračuna, no to nam se nije omogućilo”, kaže.

Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! istaknuo je kako saborski Zeleno-lijevi blok ne želi sudjelovati u ovom cirkusu o glasovanju o amandmanima jer je Vlada automatizmom odbila sve amandmane oporbe.

“Dan i pol, dok je trajala rasprava o našim amandmanima, nije bilo nijednog zastupnika većine. E, sad kod glasovanja neće biti nas. Odlučili ste napraviti sve po svom, bez dijaloga s oporbom”, kazao je Tomašević nakon čega su svi oporbeni zastupnici i zastupnice napustili sabornicu.


Komentari