U Zagrebu 580 novih slučajeva zaraze koronom! Objavljena je i velika novost vezana za testiranje!

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U Gradu Zagrebu zabilježeno je 580 novih slučajeva zaraze, a testirano je 1953 ljudi, potvrđeno je na press konferenciji Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je epidemiološka slika Zagreba i dalje loša.

”Imamo potrebu za striktnim pridržavanjem protuepidemijskih mjera”, apelirao je.

Glavna sestra Andrije Štampara Cecilija Rotim  obavijestila je o novom radnom vremenu za testiranje na Štamparu, koje je od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati, a nedjeljom i blagdanima od 8 do 10 sati. Od ponedjeljka se putem platforme na internetskoj stranici svi moraju naručiti za testiranje.

‘Svi se moraju naručiti za testiranje’

Mjera samoizolacije određena je za 894 osobe, a većina novooboljelih je kontakt ranije zaraženih. Isto tako, 18 korisnika domova za starije je zaraženo, jedna je osoba preminula.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić dotaknula se teme Adventa i rekla da se sigurno neće održati na način na koji smo navikli, ali se razrađuju različiti modeli održavanja. Sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Isto tako, od večeras će se broj linija autobusa prema gradskim grobljima povećati za 30 posto, a uoči blagdana Svih svetih, 1. studenog uvode se izvanredne linije.

Na pitanje hoće li biti novih mjera za Zagreb, rečeno je da o tome odlučuju epidemiolozi. Zasad novih mjera nema, a Rotim je apelira na građane da se drže osnovnih mjera: fizička distanca, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maski i higijena. U gradu nema posebnih žarišta.

Zagrebačka županija: 104 novih slučajeva!

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do petka, 23.10.2020. do 10 sati evidentirane su 1823 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 769 osoba, a 26 osoba je preminulo. Trenutno su aktivna 1028 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljele su 104 osobe (gradovi – 10 Samobor, 4 Sveta Nedelja, 18 Zaprešić, 7 Jastrebarsko, 9 Velika Gorica, 1 Ivanić-Grad, 18 Dugo Selo, 2 Vrbovec, 5 Sveti Ivan Zelina, općine – 1 Brdovec, 10 Bistra, 7 Luka, 1 Marija Gorica, 1 Klinča Sela, 1 Pisarovina, 1 Žumberak, 2 Križ, 5 Brckovljani, 1 Gradec), 16 osoba je izliječeno, a 1 je osoba preminula (21.10. Jastrebarsko).

Od 104 novooboljele osobe 44 su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj povezan je s bolničkom ustanovom, 1 slučaj sa domom za starije, 1 slučaj povezan je s privatnom proslavom, 3 slučaja povezana su s radnim mjestom, za 39 slučaja je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 15 osoba obrađuju. Samoizolacija je propisana za još 156 osoba.

Pozitivan je jedan djelatnik doma za starije na širem području Dugog Sela te jedan djelatnik doma za starije na širem području Jastrebarskog. Epidemiološka obrada je u tijeku.


Komentari