Opet rat na Cvjetnom trgu, sad između Dikana i milijunaša Roglića

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Poduzetnik Josip Radeljak proteklih je dana napisao nekoliko prijava protiv vlasnika Orbica Branka Roglića jer njegova tvrtka na Cvjetnom trgu u Zagrebu ispred kafića postavlja suncobrane, piše Jutarnji list. Radeljak ih je naime prijavio Državnom inspektoratu jer drži da su im za takve radove potrebne građevinska i lokacijska dozvola.

Iz Roglićeve tvrtke kažu da i u budućnosti očekuju slične dopise od strane Radeljaka, ali da s njim nisu ni u kakvom pravnom odnosu, već da su prostor u kojem su otvorili lokal unajmili od Srpske pravoslavne crkve, a da za suncobrane imaju sve potrebne dozvole od strane Grada Zagreba.

“Već prošlog tjedna pod zaštitom korone, potresa i noći gospoda iz Orbica u vlasništvu Branka Roglića prekopavaju tlo Trga Petra Preradovića pred zgradom br. 5. Nečuveno je da se itko usudi ukopavati bilo kakav fiksni objekt u tlo trga – bez lokacijske, građevinske ili dozvole za kopanje tla trga – koje se upravo odvija punom parom već sedam dana! Valjda je Branko Roglić ipak ‘istiji’ od nas ostalih koji smo samo ‘isti’!?”, navodi se u dopisu koji je poduzetnik Radeljak ovih dana više puta poslao na adresu Državnog inspektorata, ali tvrdi da na njega nitko nije reagirao.

Radeljak tvrdi da je prijavu podnio kao građanin.

“U tim prijavama nema ništa osobno, već iste samo ukazuju inspektoratu da obrati pažnju i da se svatko u ovoj zemlji mora držati postojećih propisa i zakona koji su pisani za svih nas “jednake””, tvrdi Radeljak.

U Državnom inspektoratu su odgovorili da su od “gospodina Radeljaka zaprimili više prijava” te da spomenuti slučaj sa suncobranima nije u njihovoj nadležnosti. Tvrde uz to da je to u domeni komunalne službe Grada Zagreba.

“Nismo ni očekivali da možemo biti na istoj strani s gospodinom Radeljakom”, komentirao je poduzetnik Roglić te novinare Jutarnjeg uputio na direktora Orbico Hrvatske Marija Matića.

Orbico je unajmio prostor od Srpske pravoslavne crkve u kojem je ranije bio kafić Cafe de Paris koji su u svibnju prošle godine deložirali (ovo su odnosi SPC-a i bivšeg vlasnika s kojima Orbico nema veze).

Orbico je u tom prostoru otvorio lokal Cvjetni Cafe te je dobio dozvolu za postavljanje terase od 119 četvornih metara, i to od ožujka do prosinca 2020. godine. Tim je rješenjem također propisano da “suncobrani moraju imati pomični oslonac na tlu, te da moraju biti izrađeni tako da se lako sklapaju i prenose”.

“Suncobrani su pomični, dva, tri djelatnika u roku od nekoliko minuta ga izvade i prenesu. Nije riječ o onima za kućnu upotrebu koji stoje na jednostavnom stalku, već smo u tlu morali postaviti vijke i sve što ih drži, ali kad se suncobrani skinu, ostaje ravno tlo, tako da svaki kamion hitne pomoći ili vatrogasci može slobodno proći jer je tlo ravno”, objašnjava direktor Matić.


Komentari