OPET PROBLEMI S CIJEPLJENJEM: Modernina pošiljka kasni, zagrebački liječnici frustrirani

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Kašnjenje Moderninog cjepiva otežava situaciju zagrebačkim liječnicima. Četiri tisuće doza koliko ih je ova farmaceutska tvrtka trebala isporučiti ipak kasne, što onemogućuje nastavak cijepljenja starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika.

“Svi smo frustrirani činjenicom da teško možemo organizirati cijepljenje nekoliko tjedana ili mjeseci unaprijed jer cjepivo naprosto ne stiže prema dogovorenim rokovima. Morali smo se prilagoditi i tako će biti i ubuduće. Čim cjepivo stigne, mi ćemo ga prema zahtjevima liječnika isporučiti u ordinacije, odnosno na punktove domova zdravlja”, objasnila je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” za Jutarnji list.

Da je Modernino cjepivo stiglo na vrijeme, moglo se cijepiti ukupno 20 tisuća građana, a sljedećeg tjedna još 25 tisuća. Zbog kašnjenja isporuke zapravo se ne zna koliko će se građana cijepiti idući tjedan.

Osim kašnjenja iz Moderne, i od AstraZenece nisu dobivene predviđene količine. Umjesto 52 tisuće doza stiglo je samo njih 30 tisuća. To znatno otežava situaciju liječnicima koji su se nadali da će pacijentima moći dati barem jednu dozu.

“Ne znam kada ću nastaviti s cijepljenjem pacijenata zato što oni koje sam namjeravala naručiti za danas neće dobiti svoju dozu jer sam dobila informaciju da cjepivo nije stiglo”, ispričala je jedna liječnica obiteljske medicine.

Epidemiolozi ističu da je važno što prije procijepiti građane barem jednom dozom, jer se pokazalo da sva cjepiva djeluju kod većine mutacija virusa barem u mjeri da simptomi bolesti budu takvi da nije potrebna hospitalizacija. Situaciju s cjepivima moglo bi popraviti ono tvrtke Johnson&Johnson, kojeg je Hrvatska rezervirala 900 tisuća doza.

Kao problem nameću se loši ugovori koje je Europska komisija sklopila s proizvođačima cjepiva, zbog kojih ono ne stiže u dogovorenim količinama. Unatoč novim cjepivima, Hrvatska je i dalje u nepredviđenom zaostatku.

Komentari