OPET NAM KIKSAJU PODACI: Iz KB Dubrava govore o osam preminulih nakon dvije doze cijepljenja, Pavić Šimetin definira uzrok smrti: ’Ne možemo detaljno istražiti’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) nijedna cijepljena osoba nije preminula od bolesti covid-19 te je to ujedno i ključna poruka koja se komunicira u javnosti, no kako javlja RTL osam osoba u KB Dubrava preminulo je od covida iako je cijepljeno s dvije doze.

Potvrdila je to infektologinja Nikolina Bušić koja se osvrnula i na globalne podatke o oboljelima u toj ustanovi. Tvrdi kako ih je do sada liječeno 6180, iako ih sada gotovo i nema. Podsjetimo, KB Dubrava vratila se pružanju i drugih zdravstvenih usluga, a ne samo liječenju covid pozitivnih pacijenata.

Bušić navodi i kako je među ukupno hospitaliziranima i 190 onih koji su primili najmanje jednu dozu cjepiva. “Imali smo i smrtnih slučajevima među njima. Radi se uglavnom o bolesnicima s teškim komorbiditetima i većom životnom dobi. Najmlađi je imao 65 godina”, dodaje.

HZJZ odgovara

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin navodi kako su oni svoje podatke dobili službenim kanalima.

“Do današnjeg dana nemamo sve podatke iz jedne ustanove pa tako ni iz bolnice Dubrava jer uvijek ti podaci kasne u odnosu na stvarno vrijeme”, rekla je pa se osvrnula na definiranje osnovnog i popratnog uzroka smrti. “Iako sada ne možemo detaljno istražiti ovih osam slučajeva, trebat će nam neko vrijeme, ali možemo pretpostaviti da se u prijavama smrti ne radi o Covid-u kao osnovnom uzroku smrti, nego je nešto drugo u pitanje. Moram reći da su sve osobe starije životne dobi i da su to osobe s ozbiljnim komorbiditetima”, tvrdi.

Zaključuje i kako su oni, HZJZ komunicirali o brojevima preminulig kod kojih je covid bio osnovni uzrok. “Moramo znati da se radi o osobama starije životne dobi koje su se cijepile još u onoj prvoj fazi i u toj populaciji uvijek očekujemo veliki broj smrtnih ishoda, a ovo je još uvijek još manje od očekivanog broja smrtnih ishoda”, navela je.

Zaključuje i da na temelju podataka s kojima trenutno raspolažu, ne mogu tvrditi da postoji smrtni slučaj kojem je osnovni uzrok covid, a da je cijepljen pravilno, s obje doze.

Komentari