Općinski građanski sud u Zagrebu građanima poslao rješenje o ovrsi nakon više od 14 godina

FOTO: Pravosudje.hr

Apsurd na Općinskom građanskom sudu.

Nakon 14 godina i 10 dana Općinski građanski sud poslao je rješenje o ovrsi. Ovršno rješenje stajalo je pet tisuća i 124 dana (5124) za dug od 936 kuna, uz sudske i ovršne troškove u ladici zagrebačkog općinskog suda jer ih, čini se, nisu uspjeli izvući i predati u poštu.

Zagrepčanki stiglo rješenje o ovrsi staroj 14 godina

HEP Toplinarstvo tužilo je građanku, piše Index, 25. travnja 2003. godine za dug od 936,88 kuna. Njihov je odvjetnik uredno predao dokumentaciju sudu i već 9. svibnja 2003., za 14 dana, Općinski sud je donio rješenje o ovrsi. U tom trenutku sud nije znao da su računi već podmireni, iako su plaćeni 28. i 29. travnja 2003. godine na blagajni HEP-a.

Građanka je za Index kazala da su kasnili s uplatom, no sve je plaćeno na HEP-ovoj blagajni u Gundulićevoj. Tada nije znala da se protiv nje proveo ovršni postupak, stoga se iznenadila kada je prije nekoliko dana stiglo rješenje o ovrsi staroj 14 godina. Građanka je mislila da je njezin suprug možda zaboravio platiti račune, no on je sačuvao uplatnice stare više od 10 godina.

Odvjetnik građanima preporučio da se žale

Međutim, ona nije jedina kojoj je stiglo rješenje s Općinskog suda, odnosno Općinskog građanskog suda.  Sa sličnim problemima suočio se i odvjetnik Jadranko Črnko koji je zastupao HEP Toplinarstvo i pokrenuo postupak ovrhe.

“Još 2010. godine sam prestao zastupati HEP Toplinarstvo. Bili su aljkavi i nisu mi uredno dostavljali izvode iz poslovnih knjiga. Po osam ili devet mjeseci mi nisu slali popis dužnika i plaćenih računa. Tako se nije moglo raditi”, kazao je za Index odvjetnik Črnko, kojemu ovih dana telefon često zvoni, a poštanski sandučić zatrpan je starim rješenjima ili prigovorima ovršenih. Svako do tih rješenja mora preporučeno poslati natrag sudu i sve to platiti iz svoga džepa.

“U ovoj zemlji ništa ne funkcionira, ovo je samo jedan od primjera”, zaključuje odvjetnik. Svima koji su dobili slično rješenje preporučuje da se žale. Iako zna da će ih to koštati novca, ne vidi drugoga izlaza.

Predmet iz studenog 2016. ‘ažurno poslan’ 6 mjeseci kasnije

Na upite o tome kako je moguće da rješenje o ovrsi 5124 dana stoji negdje prije nego što ga otpreme i hoće li netko biti kažnjen zbog nemara, sa Općinskog građanskog suda odgovorili su tek na nekoliko pitanja.

“Sudske se odluke u pravilo otpremaju po njihovu donošenju Konkretan predmet je nažalost bio zagubljen, te se po istom, odmah po pronalasku u studenom 2016. godine počelo ažurno postupati“, ustvrdila je glasnogovornica suda Laura Crnić Klapšić, kazavši pritom da nije postojalo elektronsko praćenje predmeta te da je sud bio preopterećen, te da je godišnje zaprimao i do 100 tisuća ovršnih predmeta za komunalije.

Prema tome stoji da su u studenom 2016. godine su pronašli zagubljeni predmet i po njemu počeli ažurno postupati, odnosno trebalo im je dodatnih šest mjeseci da ga pošalju.

“Ukoliko se utvrdi da je ovršenica platila utuženo dugovanje prije utuženja, neće snositi nikakve troškove postupka, kao ni kamate nego će trošak snositi suprotna strana”, kazala je Laura Crnić Klapšić, kao da nisu svjesni da je riječ o građanima koji moraju platiti 14 godina kamata jer sud nije radio svoj posao.

U HEP Toplinarstvu, neslužbeno doznaje Index, proteklih su tjedana dobili stotine rješenja iz 2003. godine.

“Nemamo pojma otkud ih je sud izvukao. Ti računi su odavno podmireni i za nas ti ovršni postupci uopće ne postoje”, kazali su u zagrebačkom HEP Toplinarstvu. Zatrpani sudskim rješenjima, poslali su i dopis na sud da povlače ovršne postupke.

“Odmah će biti doneseno rješenje kojim se ovrha obustavlja i ovršenica neće snositi nikakve troškove niti plaćati kamate“, obavijestila je portal glasnogovornica suda.


Komentari