OPASNOST NA ZAGREBAČKIM ULICAMA: Drski vozači parkiraju na biciklističkim stazamama

Screenshot

Nedostatak biciklističkih staza po centru Zagreba velik su problem za sve sudionike prometa. Bez adekvatnih staza svi si međusobno predstavljaju veću opasnost.

No čini se da tamo gdje postoji biciklistička staza postoji, opasnosti ne manjka. Duž cijelog Zelenog vala postoji biciklistička staza u oba smjera. Jedan trak je na kolniku, a drugi na pločniku.

Trak koji se nalazi na pločniku vozači automobila, kamiona i kombija očito ne doživljavaju kao stazu za druge sudionike prometa, već kao zaustavni trak za obavljanje poslova “nabrzaka”.

Čitatelji su nam poslali fotografiju kamiona u kojeg su radnici ukrcavali građevinski materijal iz obližnje zgrade.

Ovakva zaustavljanja predstavljaju iznimno veliku opasnost za bicikliste. Zbog njih su prisiljeni prelaziti u trak za automobile kako bi zaobišli nepropisno parkirana vozila, a na Zelenom valu brzog prometa ne manjka. Na kolnik se ne mogu popesti jer je uglavnom povišen, a mjesta gdje je spušten služe kao izlaz za aute iz obližnjih zgrada.

Biciklisti su ionako već dovoljno ugrožena skupina u prometu jer se nemaju kuda voziti. Ovakvo nepropisno zaustavljanje vozila trebalo bi se regulirati, kao što to radi Rijeka, gdje kamere postavljene u gradu očitavaju registarske oznake i prekršaje. Nitko vas neće upozoriti da ste u prekršaju, već će na vašu kućnu adresu doći kazna.

Screenshot


Komentari