OPASAN PROPUST U ZOOLOŠKOM: Odbjegla vučica otkrila veliku sigurnosnu manu zbog koje su mogli stradati posjetitelji

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon bijega mlade vučice iz nastambe Zoološkog vrta među posjetitelje, stručni tim je odlučio nastambu  osigurati dodatnim barijerama.

Edukator Tomislav Krizmanić, kaže da će to najvjerojatnije biti neprobojno staklo ili će se produbiti umjetni jarak kako bi životinjama bilo nemoguće preskočiti ogradu dodatno omeđenu električnim pastirom. Naime, postoji opasnost da je jednogodišnja ženka, koja je došla iz češkog Plzena, jednostavno po prirodi iznimno znatiželjna i hiperaktivna, pa će pokušati ponoviti bijeg čim  je ponovno puste van iz unutarnje nastambe.

“To su novi vukovi koji su u Zagreb stigli prošlog utorka i normalno je da su odmah počeli istraživati nastambu. Osim toga, došli su iz različitih grupa, ženka je iz Plzena, a dvogodišnji mužjak iz Berlina. ‘Čehinji’ se možda nije svidio ‘Nijemac’’pa i to može biti razlog zašto se tako uporno trudila izaći iz zajedničke vanjske nastambe među posjetitelje. Kada smo ih puštali, strahovali smo da će se potući, ali na kraj pameti nam nije bilo da će vučica uspjeti pobjeći. Najslabije točke su kutevi nastambe koji će se morati posebno osigurati. Iako nitko nije vidio kako je pobjegla, vjerujemo da joj je to uspjelo baš skokom na rub nastambe.”, tvrdi timaritelj Šarić za Jutarnji.

>>>NIJE HTJELA: Vučici se nije svidio novi udvarač pa je pobjegla glavom bez obzira
Stručne službe su održale nekoliko hitnih sastanaka nakon bijega vučice.

“Nažalost, radi sigurnosti posjetitelja morat ćemo žrtvovati lijep pogled na vukove. Sve je zapravo rezultat spleta okolnosti, jer baš u trenutku kada smo vukove pustili u vanjsku nastambu, zbog kondenzacije vlage je došlo do kratkog spoja i pada napona na električnom pastiru, pa je vučica nesmetano pobjegla. U suprotnom, struja bi je pecnula i ona bi odustala. Ipak, zbog poduzetne vučice, morat ćemo žrtvovati taj lijep pogled.” navodi Krizmanić.

Podsjetimo, iz kaveza u zagrebačkom zoološkom vrtu u ponedjeljak, 31. listopada, pobjegla je vučica koja je ubrzo uhvaćena i vraćena u svoju nastambu.

>>>UZBUNA U MAKSIMIRU: Vučica pobjegla iz kaveza u zoološkom vrtu, no vraćena je u nastambu

 

 

Komentari

Komentari

loading...