OPAKI GOSPODARSKI KRIMINAL: Mađarica iz zagrebačkih tvrtki ukrala čak 4,7 milijuna kuna

Tri osobe stradale u eksploziji plinske boce (Foto: MUP)

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjom državljankom Mađarske zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“  a štetu trgovačkog društva iz Zagreba, „Utaja poreza ili carine“  i „Povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“

Sumnja se da je 47-godišnjakinja, kao direktorica i odgovorna osoba trgovačkog društva te kao osoba koja je bila ovlaštena za potpisivanje dokumentacije i raspolaganje s novčanim sredstvima, od svibnja 2014. godine do  travnja 2018. godine s računa trgovačkog društva podigla novac u iznosu od oko 1,7 milijuna kuna na koji je način nezakonito izuzela financijsku imovinu trgovačkog poduzeća.

Nadalje, kao direktorica i odgovorna osoba spomenutog trgovačkog društva, u namjeri pribavljanja imovinske koristi za trgovačko društvo, neobračunavanjem i neprijavljivanjem poreza na obavljene isporuke robe, neobračunavanjem i neprijavljivanjem poreza i neplaćanjem poreza na dodanu vrijednost na stjecanje dobara unutar Europske unije je od svibnja 2014. godine do prosinca 2014. godine uskratila iznos poreza na dodanu vrijednost u korist Državnog proračuna u iznosu od 1,8 milijuna kuna.

Ujedno, osumnjičena je nezakonitim izuzimanjem financijske imovine trgovačkog društva od svibnja 2014. godine do travnja 2018. godine s računa trgovačkog društva podigla novac u iznosu od oko 1,6 milijuna kuna te je neobračunavanjem i neplaćanjem poreza na dohodak od kapitala na izuzeta sredstva prikratila Državni proračun za  iznos poreza od oko 1,2 milijuna kuna

Također se sumnja da 47-godšnjakinja kao odgovorna osoba u spomenutom trgovačkom društvu od siječnja 2013. godine do  ožujka 2014. godine nije vodila poslovne knjige sukladno zakonskim odredbama te nije čuvala poslovnu dokumentaciju iako je obavljala poduzetničku djelatnost i ostvarivala prihode koje je bila dužna evidentirati u poslovnim knjigama. Budući da nije vodila poslovne knjige poreznom je tijelu otežala provedbu poreznog nadzora i onemogućila uvid u nastale porezno značajnije događaje, iznose i vrstu ostvarenih prihoda i rashoda, kao i iznose poreza na dodanu vrijednost, poreza na dohodak, te prireza poreza na dohodak.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi  oko 4,7 milijuna kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski su službenici dostavili posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.


Komentari