Oni su naši junaci koji ne biraju radno vrijeme. Danas je njihov dan, sretan im Sv. Florijan i 150 godina zagrebačkog vatrogastva!

Danas je Sveti Florijan, kršćanski svetac i mučenik. Slavi se kao svetac zaštitnik Poljske, Linza i vatrogasaca te kao suzaštitnik Zagrebačke nadbiskupije.

Poseban je to dan kad se sjećamo junaka koji bez kalkuliranja idu zbog nas u vatru, nose glavu u torbi, prvi su dok nas zadese velike nepogode poput potresa prije nešto više od mjesec dana. Bilo da se radi o običnom skidanju zalutale mace s drveća, ili da treba uskočiti u plamteću zgradu na 10 katu, oni su tu, oni ne biraju radne dane ni radno vrijeme… Vatrogasne postrojbe, mnogobrojna dobrovoljna vatrogasna društva, volonteri i vrhunski profesionalci, svi oni riskiraju svoje živote za nas. Neka ih Sv. Florijan čuva!

Zagrebački vatrogasci rekli su nam da oni danas neće slaviti jer kao i uvijek imaju posla. Ove godine, što zbog potresa, što zbog izvanrednih mjera zbog korona virusa, veliki je broj vatrogasnih intervencija. Od 01.01. do danas je odrađeno 5248 intervencija, od čega 514 požara.

Od 22.03. do danas je odrađeno 4481 hitnih intervencija, što je više od godišnjeg prosjeka u uobičajenoj godini, što je frapantan podatak koji pokazuje koliko su nam vatrogasci važni.

Povodom 150 godina vatrogastva u Zagrebu, pušta se u promet oslikani vatrogasni tramvaj, na relaciji Dubec – Savski most, linija broj 7, a civili i zahvalni građani uručili su im prigodne poklone.

FOTO: Zagrebački vatrogasci

Ovim putem, želimo im sretan i miran dan njihovog zaštitnika!

 

 

Komentari