ONI SU NAJČITATELJI GODINE: Dvoje tinejdžera pročitalo gotovo 500 knjiga

Facebook

Već petnaesti put za redom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine za djecu starije osnovnoškolske dobi.

Knjižnice grada Zagreba, Algoritam, Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski, OKI, Lenovo i Microline d.o.o. uručili pobjednicima nagrade

Po prvi puta u 15 godina, otkako Knjižnice grada Zagreba biraju svog najčitatelja godine u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi, prvo mjesto dijele jedan dječak i djevojčica. To su četrnaestogodišnji Josip Prpić, član Knjižnice Gajnice koji je prošle godine pročitao 248 knjiga i Martha Vrbanjac Posilović, članica Knjižnice Kustošija s 241 pročitanom knjigom.
Josip, odličan učenik OŠ Dragutina Domjanića bavi se odbojkom i tenisom, a omiljeni predmeti su mu povijest, zemljopis i fizika. Obožava fantastiku i stripove. Najdraže knjige su mu Hobit, Ratovi zvijezda i Kronike iz Narnije. Marta je također odlična učenica i ide u sedmi razred OŠ Otona Ivekovića. Najdraži predmeti u školi su joj engleski i likovni, a najdraže knjige Deklaracija, Greška u našim zvijezdama i Kradljivica knjiga.

Dobili su sjajne nagrade

Najčitateljima su uručene vrijedne nagrade: članske iskaznice za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života, tečaj brzog čitanja Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski, veliki komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Algoritam, Mozaik knjiga i Profil Knjiga te tablet računalo od strane Microline d.o.o ,Lenovo i OKI uz čiju se potporu ovaj projekt provodi.

Atraktivne nagrade osigurane su i za 37 finalista ovog izbora. Oni su na završnoj svečanosti na poklon dobili po jednu knjigu već prije spomenutih izdavačkih kuća, a Knjižnice grada Zagreba omogućit će im besplatnu obnovu članstva na godinu dana. Drugom i treće plasiranom Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski poklanja tečaj brzog čitanja.
„Drago nam je što su naši partneri Algoritam, Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski i Microline d.o.o. podržali ovaj projekt kojim kod populacije tinejdžerske dobi već godinama nastojimo poticati zanimanje za knjigu i čitanje“, istaknula je Davorka Bastić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba.. Osim toga, naglasila je kako su Knjižnice grada Zagreba najveća mreža narodnih knjižnica u Hrvatskoj, koja od 2007. godine svakom stanovniku našega grada putem jedne članske iskaznice omogućuje posudbu i korištenje građe i usluga u svakoj od 42 knjižnice mreže. Prošle je godine u KGZ bilo učlanjeno 137.249 osoba ( 5.272 prvašića upisano je besplatno), a to je 17% ukupnog stanovništva grada Zagreba ( ili svaki 6. Zagrepčanin), čime je nadmašena preporuka Standarda da se članstvom u knjižnici obuhvati 15 % stanovništva. Taj je obuhvat nadmašen i jedan je od najvećih u Hrvatskoj!

Zagrepčani vole knjigu

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Svakog je dana u KGZ-u prošle godine bilo najmanje 11.000 posjetitelja, a tijekom 365 dana posuđeno je više od 2 milijuna i devetsto tisuća knjiga.[/box]

Ovim lijepim brojkama dodajmo još i onu o više od 30.000 raznovrsnih događanja što su ih Knjižnice grada Zagreba tokom godine organizirale za korisnike svih uzrasta, od djece predškolske dobi pa sve do seniora. Neke od najčešćih aktivnosti svakako su kutići priča i slikovnica za najmlađe, zatim kreativne radionice i književni susreti za školarce te izložbe, tribine i predavanja za odrasle. Knjižnice grada Zagreba osobito su ponosne na svoja tri projekta „Knjižnica širom otvorenih vrata“, „65 plus“ i „Knjigom do krova“. Prvome je cilj društvena integracija djece sa smetnjama u razvoju i mladih s invaliditetom, drugim je obuhvaćena populacija naših sugrađana treće dobi, a treći je okrenut beskućnicima i njihovim potrebama.

Projekt «Najčitatelj godine» polučio je u proteklih petnaest godina veliki uspjeh u smislu jačanja interesa za knjigu i čitanje među korisnicima tinejdžerske dobi, obogatio knjižne fondove, te pobudio interes medija i društva za poticanjem pismenosti i čitanja kao pretpostavki cijeloživotnog učenja i stjecanja znanja.


Komentari