GODINAMA INZISTIRAJU NA PREIMENOVANJU TITOVOG TRGA: Ovo su njihovi argumenti

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Inicijativa za preimenovanje Trga maršala Tita nije novina.

Premda Zagreb, složiti ćete se, ima mnogo više prioritetnijih poteškoća koje valja riješiti, predizborna kampanja za nadolazeće lokalne izbore nametnula je ponovno jedno te iste, ideološke rasprave koje je potaknuo neslužbeni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Andrija Mikulić, tvrdnjom da će Trg maršala Tita preimenovati u Kazališni trg, za što traži podršku aktuanog gradonačelnika Milana Bandića.

No, nije ovaj Mikulićev prijedlog nikakva novina jer za preimenovanje trga smještenog ispred Hrvatskog narodnog kazališta, više od jednog desetljeća zalaže se inicijativa Krug za trg, koja je tim povodom u više navrata organizirala prosvjede na kojima je argumentirala svoje zahtjeve. Šefica inicijative Maja Runje u više je navrata javno apelirala da se trgu vrati staro ime te da ga se nazove Kazališni trg jer po njoj, simboli diktature ne mogu biti na javnim mjestima te ovo pitanje nije svjetonazorsko.

Ubijeni studenti

“Tito se ne može povezati sa demokracijom, a ne može stajati niti u vezi sa socijaldemokracijom i to stalno ističemo. On je bio diktator, odgovoran je za najrazličitije oblike kršenja ljudskih prava i ne može biti nigdje u hrvatskom prostoru. To ime uklonjeno je iz većine hrvatskih gradova, postoji još samo na desetak mjesta.”, rekla je svojedobno Runje napominjući kako joj je neshvatljivo da trg na kojem se školuje veliki broj hrvatskih studenata nosi Titovo ime obzirom da su u njegovom režimu ubijeni mnogobrojni studenti.

“Imamo najtočnije podatke o tome koliko je studenata bilo otpisano ’41, ’42 i već ’39 godine. Više puta smo ukazivali na činjenicu koja je danas manje poznata, da je zagrebačko sveučilište tada bilo jedino hrvatsko sveučilište, nije bilo sveučilište niti u Splitu, Rijeci, Zadru ili Osijeku. Na zagrebačkom sveučilištu od kraja 30-ih pa do 45-46. godine trajno je bilo upisano oko četiri tisuće studenata, među njima ubijeno ih je oko tisuću. Samo ako pogledate hrvatske studente iz Hercegovine možete naći sto ubijenih studenata. Razlog tome je to, mogu ga spomenuti da je situacija na sveučilištu bila slična današnjoj.”, prepričala je inicijatorica.

Inače, odluka o promjeni imena ulica i trgova na lokalnoj je razini, a zahtjev inicijative Krug za Trg godinama se ne uvažava od strane gradonačelnika Milana Bandića te niza drugih predstavnika gradske vlasti. Njihovu inicijativu na početku su podržavale isključivo pravaške stranke, a kasnije im se pridružio i gradski HDZ, no ne i gradonačelnik Bandić.

>>>MIKULIĆ NAJAVLJUJE IZMJENU TITOVA TRGA: Hoćete li mu vjerovati kada vidite ove detalje iz njegova životopisa?

 


Komentari