ONA JE ZAGREBAČKA SEVERINA IZ PROŠLOSTI: U nju je bio ‘zateleban’ cijeli grad, a osvojila je i samoga cara! (FOTO)

Ljerka Šram

Glumica koja je osvojila cijeli muški Zagreb, pa i samog austrijskog cara Franju Josipa, a njena se popularnost može mjeriti s onom današnjih kraljica estrade. 

Od njengoj je rođenja, 19. siječnja 1874. prošlo gotovo jedno i pol stoljeće, ali svejedno ova velika zagrebačka puca ne prestaje biti romantična strana zagrebačke povijesti. Zvala se Ljerka Šram, a već je u svojoj dvadeset i petoj godini života stekla slavu glumeći na zagrebačkim kazališnim daskama. Uz to je bila poznata i kao neuzvraćena ljubav uglednog zagrebačkog liječnika i najutjecajnijeg novinara, direktora i glavnog urednika “Obzora” Milivoja Dežmana. 

Najopoznatiji love story 19. stoljeća, ali i uopće u hrvatskoj povijesti, moguće je da se dogodio između njih. O toj je ljubavi pisao i sam Antun Gustav Matoš.

LJerka Šram
LJerka Šram

“Ljerka Šram, dakle, još postoji samo u kazalištu (u javnim nastupima zadržala je svoje prezime) i, dakako, u mislima nesretnog Dežmana, a u privatnom životu ona je Ljerka Isaković. Odluka da prekrši svoje obećanje Dežmanu i da se uda za nepoznatog bonvivana, isključivo je u – kako dr. Ivo Hergešić svjedoči – njegovoj “vulgarnoj muškoj ljepoti,” zapisao je Matoš.

Ipak, činjenica da se lady Šram udala se za drugoga, nimalo nije ugasila zaljubljenost Milivoja Dežmana. Tako i 1912. godine, kada Ljerka više nije bila tako mlada, na godišnjici 25 godina njene karijere, Šram zapisje u svoj dnevnik: “Fakat je da sam zaljubljen, a ona nije. I da po svoj prilici nikad neće ni biti. Radio sam sve za nju, a sad mi je sve veselje otišlo… Pa, ipak čekam, osobito kad mi logika veli da ona mora doći opet k meni…

Šram niti jednog trenutka nije odustao od ljubavi prema Ljerki, a svoju priliku doživljava kada je njen muž, Aleksandar Isaković, zbog pronevjere u Prvoj hrvatskoj štedionici, daje petama vjetra, nestaje iz Zagreba i ostavlja Ljerku zajedno sa sinom Sašom.

Nakon što je diplomirao medicinu, Dežman se vraća iz Beča u Zagreb 1897. godine i počinje raditi u bolnici Milosrdne braće na Jelačićevu trgu, nakon čega se baca na pisanje i režiranje kazališnih komada, kako bi sve glavne uloge namjestio svojoj Ljerki.

Najpoznatija epizoda ove ljubavne priče je ona kada Ljerka Šram umire na rukama onoga koji ju je cijeli život volio, Milivoja Dežmana i kada ju on tada sam postavlja u lijes. Međutim, do danas nije poznato, unatoč tomu što su imali isti telefonski broj i adresu (Prilaz 12) jesu li ikada konzumirali svoju ljubav ili je sve bilo na platonskoj razini.

Komentari