ONA IMA PETNAESTERO DJECE I MNOGO SAVJETA: Majka koja ne prestaje fascinirati svijet u Zagrebu progovorila o sreći (VIDEO)

Facebook

Rosa Pich ima samo 47 godina, čak petnaestero djece i mnogo savjeta koje je iznijela u svojoj knjizi “Kako biti sretan sa 1, 2, 3… djece?”

Na večeri u obitelji Postigo Pich za stolo je, ako su na okupu samo roditelji i djece, ukupno 17 ljudi, a nerijetko u goste pozovu još nekoga pa ih je još više.  Naime, bračni par Rosa i Jose Maria imaju petnaestero djece i zajednička večera je ritual koji se ne preskače. “Za stolom se prepričavaju dani u školi, na poslu, u vrtiću… planiraju i dogovaraju obveze… – kaže je za Jutarnji.hr Rosa u pauzi radionica koje je prošlog vikenda održala u Zagrebu.

Prepuna kuća 

Obiteljski život u njihovoj je kući i više nego ispunjen, a to se najviše vidi iz knjige Rose Pich “Kako biti sretan sa 1, 2, 3… djece?” U knjizi se priča o obiteljskoj svakodnevici, a opisuju se i situacije s kojima se zapravo, jako teško nositi: “Jedno je dijete vrištalo, drugo dvoje se svađalo, susjeda bi zvonila na vrata, voda za tjesteninu na peći kipila, ali i u tom košmaru uspjela je naći vremena za pisanje,” ispirčala je Rosa.

Zanimljiv je i detalj da djeca iz obitelji  Postigo Pich mjesečno potroše čak 240 litara mlijeka i oko 1300 keksa, dok druge slatkiše dobiju samo za rođendane i druge proslave. To je 47-godišnja Španjolka otkrila u svojoj knjizi “Kako biti sretan sa 1, 2, 3… djece?” koja je prevedena na pedesetak jezika. No, činjenica da imaju petnaestero djece postaje manje čudna kada se vidi da i Rosa i njezin muž potječu iz velike obitelji. Naime, Rosa je jedno od šesnaest, a njezin muž jedno od četrnaest djece.  “Tajna je u ljubavi. Sve kreće od roditelja. Partneri se moraju voljeti i biti puni ljubavi i nježnosti jedno za drugo”, savjetovala je.

Djecu učite ove stvari i nećete imati problema

Odgoj je ključan u njihovom obiteljskom životu, a djecu nastoje naučiti stalnim vrijednostima. Tako je bitno da djeca znaju dijeliti i biti na usluzi ljudima oko sebe. “Mnogo toga učimo za stolom. Djeca ne smiju sebi ugrabiti najbolji komad mesa. Neka taj ostave za mlađeg brata ili sestru. U tim malim stvarima gradi se osobnost i karakter. I zajedništvo. Ljudi su u svijetu prilično usamljeni. I mnogo je sebičnosti. A nije novac najvažniji i nije sva sreća u materijalnom ili poslovnom uspjehu. Najveća sreća je unutar vaša četiri zida” tumači nam.

Uza sve to, ima i posao 

Iako je biti majka petnaestero djece posao sam po sebi, Rosa je 25 godina bila tekstilni dizajner, a danas se bavi event menadžmentom. Sa svojom obitelji živi u stanu u Barceloni, djeca imaju ukupno četiri spavaće sobe, djevojčice idu u žesnku školu, a dječaci u mušku. Ujutro joj dođe kućna pomoćnica, a ostale poslove u kući obavljaju zajedno.  “Govorili su mi kako zasigurno maltretiram djecu i tjeram ih da rade, no zaista ne. Puno se zabavljamo, smijemo, igramo, učimo kuhati… njima je to zabavno. I žele pomoći. Osim toga, podijele se u parove pa stariji brat ili sestra brinu o mlađem”, rekla je Rosa. 

Tajne uspjeha

Bitno pravilo u njihovoj kući je ono da nema mobitela do 18. godine. “Bez obzira na to što prijatelji u školi imaju mobitele, mi se ne obaziremo. Kod kuće imaju internet ako im treba, ali ne želim da se zatvaraju u sobe i igraju igrice. I zbog toga nisu manje omiljeni ili popularni,” ispričala je Roza. Međutim, i ona sama ima vlastite metode za one dane kada ne ide sve kako bi trebalo.

Ona nikada ne plače, uglavnom se smije. I kad nastane svađa, ona ode prošetati oko zgrade ili se zatvori u svoju sobu. U svoje slobodno vrijeme igra tenis, a sa suprugom jednom godišnje otputuje na tjedan dana.


Komentari