OMILJENI OBIČAJ S OPASNIM POSLJEDICAMA! Ne želite postati dio ove crne statistike: ‘Za to niti jedan razlog nije opravdan’

Foto: Josko Supic / CROPIX

U petak se obilježava Martinje, omiljeni narodni običaj krštenja mošta. Mnogi će u skladu s tradicijom potegnuti za kojom čašom više, no to je samo razlog više da nakon toga ni slučajno ne sjednu za volan. Ipak, za one koji odluče biti ”hrabri” policija će biti spremna.

Tako će zagrebačka policija od 11. do 14 od 22 do 6 sati pojačano kontrolirati vozače i hvatati one koji čine ozbiljne prekršaje.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači, nadzirat će se brzina kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima i korištenje dječje sjedalice te nepropisna uporaba mobitela u vožnji, ali i niz drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Osim toga, pojačano će se provoditi i akcija ”četiri glavne ubojice u prometu”, odnos nadzor vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa i dječje sjedalice te nepropisne uporabe mobitela.

Policija vozačima koji konzumiraju alkohol poručuje da ne sjedaju za upravljač, da si osiguraju prijevoz i ne dozvole si da postanu crna statistička brojka.

”Ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan. Imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu. Budite odgovorni prema sebi i drugima”, poručuje zagrebačka policija.

Zastrašujuće brojke

Iz policije su istaknuli i zastrašujuće brojke koje otkrivaju da je u prvih 10 mjeseci ove godina na području Pu zagrebačke evidentirano 939 prometnih nesreća koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, što je povećanje za 17,2 % u odnosu na isti period prošle godine kada je zabilježena ”samo” 801 takva nesreća.

U tim je nesrećama ove godine život izgubilo osam osoba, a 455 ih je ozlijeđeno.

Osim toga, u istom vremenskom periodu utvrđen je 4221 prekršaj upravljanja vozača pod utjecajem alkohola, što je za 3,5 % više nego prošle godine kada je evidentirano 4079 takvih prekršaja.


Komentari