OMILJENI FESTIVAL SE VRAĆA NA TOMISLAVAC! Gradonačelnik ponosno najavio: ‘Veseli me što ćemo umjetnicima vratiti publiku’

Tomislav Tomašević i Martina Bienebeld (Foto: Vanesa Pandžić / CROPIX)

U organizaciji Grada Zagreba te Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, u Zagrebu će se od 23. do 29. lipnja održati Zagreb Classic 2022. na Trgu kralja Tomislava. Tako će, tijekom sedam dana, publika moći uživati svaki dan u vrhunskoj klasičnoj glazbi na otvorenom, s početkom u 21:00 sat.

Uz izvođače iz Hrvatske, nastupit će i glazbenici iz Ukrajine, Francuske i Italije, a cjelokupni program dostupan je ovdje.

Tomašević o festivalu

Program Zagreb Classica 2022. realizira se u suradnji s Gradom Zagrebom i nadležnim uredima, a gradonačelnik Tomislav Tomašević ovom prilikom je izjavio:

„Veseli me što ćemo umjetnicima vratiti publiku koja im je protekle dvije godine nedostajala s obzirom na to da će uz Tomislavac kultura opet živjeti i na brojnim otvorenim prostorima našega grada – od Ljetne pozornice Tuškanac, Klovićevih dvora do Ljeta u Muzeju suvremene umjetnosti. Ovogodišnji festival na Trgu kralja Tomislava otvorit će sezonu ljetnih pozornica, a posjetitelji Zagreb Classica imat će priliku uživati u prvorazrednim glazbenim poslasticama – u izvedbama vodećih orkestara, dirigenata i solista koji će nas sve počastiti prekrasnom glazbom“.

Svi programi su besplatni

Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a je izjavila:

“Ovogodišnji festival Zagreb Classic započinje u četvrtak, 23. lipnja, koncertom ukrajinske solistice na violini Anastasiye Petryshak i orkestra Opere HNK u Zagrebu, a završava u srijedu, 29. lipnja, koncertom komornog orkestra Cameristi della Scala, kojeg čine glazbenici orkestra Teatro alla Scala iz Milana. Svi programi su besplatni te očekujem da će privući brojnu publiku, kako zbog pažljivo biranih sadržaja domaćeg i međunarodnog karaktera, tako i zbog divnog ambijenta i ugođaja Trga kralja Tomislava. Naravno, Zagreb Classic 2022. nije jedino događanje koje nam donosi ovo uistinu bogato kasno proljeće i ljeto u Zagrebu, a kako bismo dodatno privukli goste sa ciljanih tržišta, osmislili smo i kampanju Summer BUZZ Zagreb.

Ona će se, kroz različite segmente, obraćati ciljanoj publici na domaćem i stranim tržištima, a to su: Austrija, BIH, Češka, Francuska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovenija, Srbija, Velika Britanija i, naravno, Hrvatska. Naime, i turistički rezultati pokazuju da je Zagreb u prvih pet mjeseci ove godine destinacija s najviše ostvarenih dolazaka i noćenja u Hrvatskoj, na čemu posebno zahvaljujemo našoj turističkoj industriji. Očekujem nastavak ovog pozitivnog trenda te s veseljem pozivam sve da posjete naš grad koji je pun događanja i, po mnogima, najljepši upravo u ovim mjesecima koji nam dolaze”.

Dodjele nagrada povodom Praznika glazbe

U programu Zagreb Classica sudjelovat će i francuska kantautorica Joyce Jonathan u organizaciji Francuskog instituta čija je ravnateljica Estelle Halimi poručila:

„Francuska je, u okviru svog predsjedanja Europskom unijom, promicanje višejezičnosti postavila na sam vrh svojih prioriteta. Kako bi potaknuo učenje živih jezika, čija je raznolikost jedno od bogatstava koja obilježavaju Europu, Francuski institut u Hrvatskoj je, u suradnji sa svojim obrazovnim i europskim partnerima u Hrvatskoj, organizirao tijekom polugodišta veliko nacionalno višejezično natjecanje glazbenih spotova namijenjeno mladeži u Hrvatskoj.

Joyce Jonathan prvi put u Hrvatskoj

Ovaj projekt će se lijepo privesti kraju u nedjelju, 26. lipnja, u 20:30 sati kada će se na pozornici festivala Zagreb Classic i povodom Praznika glazbe dodijeliti nagrade pobjednicima koji su pokazali da najbolje znaju, s kreativnošću, prenijeti europske jezike.

Zabava će se nastaviti koncertom s početkom u 21:00 sat. Ovim povodom, Francuski institut u Hrvatskoj, u suradnji s TZGZ, sa zadovoljstvom i ponosom dovodi mladu i talentiranu francusku pjevačicu Joyce Jonathan na njezin prvi koncert u Hrvatskoj. Uz prve pjesme koje su je učinile poznatom u Francuskoj i svijetu, kantautorica će predstaviti skladbe sa svog posljednjeg albuma „Les p’tites jolies choses“. Nadamo se da ćemo vas vidjeti u velikom broju na toj večeri jezika kako bismo zajedno proslavili pjesmu i vrijednosti koje čine Europu!“

Na ovogodišnjem Zagreb Classic festivalu nastupit će o Zagrebačka filharmonija, solisti i zbor Gradskog kazališta Komedija, Jazz orkestar Hrvatske vojske, dirigenti Marcello Rota, Paolo Spadara Munitta i Davor Dropuljić, sopranistica Cristina Mosca, skladatelj i glazbenik Tonči Huljić, i drugi.

Posebna će večer biti posvećena izvanrednom opusu i jubilejima skladatelja Alfija Kabilja koji je svojim glazbenim djelovanjem i svevremenskim mjuziklima obilježio glazbenu scenu i stvorio djela koja oduševljavaju generacije i generacije publike. Zagreb Classic promovira se i kroz kampanju Summer BUZZG za koju je kreirana i posebna podstranica koja je dostupna ovdje.

Komentari