Omiljena igra iz djetinjstva: Sjećate li se kultne ‘žabice-gatalice’?

FOTO: Božica Mužic / Osamdesete u Zagrebu

Najljepše uspomene iz djetinjstva i igre naše mladosti.

Papirnata žabica-gatalica, igra koja je pomalo zaboravljena, no svima posebno draga. Većina je ljudi u ovoj kreativnoj i popularnoj igri uživala u mlađim danima.

Otkrivali bismo razne načine zabave, buduće poslove i imena naših srodnih duša, a sve kroz dječji smijeh i igru. Žabica-gatalica bila je nepresušni i prilagodljivi izvor ideja, pa su djeca često smišljala razne igre, posebno za rođendane, ali i za slobodne aktivnosti u školi i van škole. Često bi u nju upisivali razne duhovite zadatke koje mora odraditi onaj koji otvori taj dio u žabici-gatalici.

Zagrepčani su se složili da je ovo jedna od igara koja je predstavljala pravu zabavu za razliku od današnjeg “buljenja” u tablete i računala. Ova igra podsjetila nas je i na sve ostale koje bismo uvijek rado igrali, od igre lovice, skrivača, školice, gumi-gumi do “ringe, ringe jaja”.

FOTO: Božica Mužic / Osamdesete u Zagrebu
FOTO: Božica Mužic / Osamdesete u Zagrebu

Mnoge ju tete u vrtićima i danas, kažu, igraju s djecom, a neke majke izrađuju ih sa svojim mališanima. Ova igra preslagivanjem se napravi od papira “oblik” s četiri rupe u koje se potom stave prsti.


“Na vanjsku stranu idu likovi po odabiru. Slovkaš i otvaraš gatalicu toliko puta koliko ima slova. Napišeš brojeve na unutarnje strane ili likove po želji. Potom svatko ima pravo birati broj ili lik – opet odbrojavaš ili slovkaš. Opet se bira unutarnja slika ili broj i otvara se”, prisjetila se građanka.

Često bismo nailazili na klasične “fore” i odgovore koji dolaze još od spomenara: “Tko otvori – tebe voli” ili “Tko dira – eksplodira”, ovisno o tome koju ste igru izabrali za svoju žabicu-gatalicu.

Ako vam je ovo sjećanje izmamilo osmijeh na lice i željeli biste ga obnoviti i ponovno ju zaigrati, evo kako napraviti kultnu žabicu-gatalicu:

FOTO: Dječji rođendani
FOTO: Dječji rođendani

Komentari

loading...
-->