OKUPLJENI U VJERI: Na Savici su molili za izgradnju crkve u dijelu parka (FOTO)

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Na Tranjanskoj Savici okupili su se građani sa svijećama u rukama i molili za Alojzija Stepinca i izgradnju crkve koja će nositi njegovo ime.

U parku u zagrebačkom naselju Trnjanska Savica u ponedjeljak navečer okupili su se vjernici sa zapaljenim svijećama te molili za planiranu izgradnju crkve “bl. Alojzija Stepinca” u dijelu tog parka.

Vjernici su u koloni sa svijećama došli u toliko spominjani park nakon mise koja je na Stepinčev blagdan, 3. listopada, održana u Pastoralnom centru na Savici.

14542707_335982543405017_1299055093_n

U parku ih je dočekalo mnoštvo vjernika sa svijećama te su zajedno molili i pjevali za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca i  izgradnju župne crkve u dijelu parka na Savici, pod Stepinčevim geslom: “Gospodinu Bogu se ne žuri, ali on nikada ne zakasni”.

Predsjednik Gradske skupštine je za kompromis

Na molitvi su bili i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić , predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) te gradski zastupnik HDZ-a Mario Župan.

“Kao predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, ne mogu ne reagirati na posljednje događaje, prosvjede i raspravu koji su se pojavili zbog gradnje crkve bl. Alojzija Stepinca na Savici”, kazao je Andrija Mikulić.

“Naime, kao Zagrepčanin, ali i kao praktični vjernik osjetio sam potrebu reagirati na protivljenje gradnji crkve koja je za vjernike sveto mjesto i mjesto susreta. No jednako tako, uvjeren sam da na istoj parceli možemo s nadležnim gradskim uredom naći dovoljno mjesta za uređenje parka koji je također mjesto okupljanja za brojne Zagrepčane na Trnju”, nastavlja.

 

Ovim putem Mikulić je javno pozvao građane na kompromis koji će unaprijediti zajednički život.

“Zaključno, jedno ne isključuje drugo. Gradnja crkve ne isključuje gradnju parka. Ovo je moj javni poziv, apel da zajedno tražimo rješenja koja će unaprijediti zajednički život, a ne koja će ga narušavati. Koliko god imali različita mišljenja, uvijek se trebamo truditi pronaći načine da se dvije strane pomire. Jer u suprotnom, kako u svakodnevnom životu, tako i u politici, nećemo daleko dospjeti“, napisao je na kraju priopćenja.

>>I CRKVA I PARK: Na Savici ima mjesta za sve

Inicijativa protiv gradnje crkve

 

Gradnji crkve u parku na Savici protivi se građanska inicijativa “Čuvamo naš park”, koja ističe da crkvu treba graditi na nekoj od obližnjih zapuštenih parcela. Njihovu ideju su podržali Društvo arhitekata Zagreba, koje ističe da je riječ o glavnom parku na Savici i da za gradnju crkve treba naći kvalitetnije urbanističko rješenje navodeći rješenje u Sigetu, te Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata koje poručuje da je nedopustiva graditeljska uzurpacija zelenih površina.

Organiziran je i prosvjed 10. rujna, a na aktualnom satu Gradske skupštine (22. rujna), zastupnik Dominik Etlinger (SDP) najavio je kaznenu prijavu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića tvrdeći da se radi o nagodbi u kojoj grad daje svoje zemljište kako bi jedna župa odustala od povrata imovine od vlasnika jedne tvrtke.

Građanka koja je molila za izgradnju crkve

” Nakon bezbroj iznesenih razloga i objašnjenja zašto se na ovom mjestu ne bi trebala graditi crkva, postoji samo jedan razlog zbog kojeg nam je ona potreb(n)a, a to smo – MI SAMI; jer On, kao i obično, u tišini i na svoj način pokazuje, dokazuje, prokazuje i uči.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Slušam tako razgovor nekoliko mališana koji me prvo užasava, a onda rastužuje. Djeca iz čijih usta izlaze riječi poput ”glupa crkva”, ”nećemo crkvu, park je naše djetinjstvo”, ”ne damo im naš park” nisu više djeca jer oni tako ne žive i ne misle; njihovo djetinjstvo više nije djetinjstvo, mili glasovi ne idu ruku pod ruku s ovakvim teškim riječima.Toliko mali i nevini, a s toliko negativnih misli i razmišljanja.

Jedni govore, a drugi šute: osuđuju i razdvajaju se ne znajući što čine, ne shvaćajući da već sada ispisuju prve stranice svoga sutra; budućnosti koja ne postoji bez međusobnog uvažanja, istinskog praštanja i poniznosti. A to smo im mi učinili, naučili smo razdvajati one koji se rađaju čvrsto držeći svaki prst koji im se pruži.

Ima li veće žalosti od ove?

Ima li veće žalosti od činjenice da se danas prosvjeduje protiv crkve, mjesta koje okuplja, smiruje i ulijeva nadu kraj toliko stvari koje su zaslužile naš podignuti glas, koje su zaslužile i na kraju zahtijevaju naše protivljenje i suprotstavljanje?
Kada su djeca zaboravila sanjariti i veseliti se jer će ih baš ovdje, jednoga dana, njihovi očevi i majke ispratiti na put u neki novi život? Ovdje, par metara dalje od mjesta gdje su činili svoje prve korake… Ili danas djeci više nije dopušteno sanjati?
Bog je moćan i velik uvijek i zauvijek, pitanje je samo kakvi smo mi bez njega. Crkva na Savici koja još niti nema svoje temelje, dala nam je odgovor na to pitanje. Toliko o Njemu nasuprot nas…
ZA crkvu”, kazala je.


Komentari